Matsyasana – položaj ribe

0

Uvod u asane

Reč asana znači položaj i dolazi iz sanskrtskog korena “as” što znači biti, sedeti, biti utvrđen u određenom položaju. Veliki učitelj yoge Patanđali proširuje tu definiciju tako da joga položaju pridaje dva kvaliteta: stabilnost (sthira) i udobnost (sukha).

matsyasanablog

Svaka asana ima tri faze: ulaznu, statičnu i izlaznu.

1. Ulazna faza, zauzimanje položaja

–     telo zauzme početni položaj i lagano se pokreće u krajnji. Da bi se statična faza izvela ispravno, ulazna je veoma važna.

2. Statična faza, održavanje položaja

– to je krajnji nepokretni položaj tela (asana). U tom položaju se telo održava neko vreme. Za održavanje položaja koriste se samo oni mišići koji  su neophodni, a svi ostali su potpuno opušteni.

3. Izlazna faza

– telo se vraća nazad u opušten, neutralan položaj. To je obrnuti sled ulazne faze.

 

Vežbanje joga položaja predstavlja večni proces života koji se odvija putem tri sile: stvaranja(rođenje), održavanja (tijek života) i rastvaranja (smrt). Takođe, vežbanjem joga položaja, povezivanjem svesti s disanjem i pokretom, postajemo sve svesniji i prisutniji u sadašnjem trenutku. Postajemo budniji i pažljiviji u sadašnjosti te manje grešimo i nedelujemo više po inerciji navika iz prošlosti.

Matsyasana – položaj ribe

1. Legnite na leda ispruženih nogu, ruku ispruženih uz telo s dlanovima prema gore.

2. Okrenite dlanove prema dole i položite ih ispod bokova. Pri udisaju se oslonite na laktove I podlaktice i podignite glavu i gornji deo leđa.    Oslonac je u laktovima.

3. Sastavite lopatice i zabacite glavu unazad istovremeno potiskujući grudni koš prema gore. Pri izdisaju položite teme glave na pod, a brada i vrat bi trebali biti paralelni s podom. Težina se premešta na teme. Zadržite se u položaju duboko dišući 10 sekundi. Tokom održavanja položaja odmičite ramena i sastavljene lopatice od vrata i isprsite se što je moguće više. Osećajte slobodu disanja celim prednjim delom tela. Zatvorenih očiju “pogled” usmjerite unazad i opustite se.

4. Pri udisaju prebacite težinu tela na laktove i podignite glavu i leđa, a zatim, pri izdisaju, lagano spuštajte leđa na pod, pršljen po pršljen, počevši od donjeg dela leđa. Opustite se u ležećem položaju.

 

 

Delovanje:

Ovaj položaj neutralizuje bilo koju napetost preostalu od drugih položaja i uspostavlja telesnu ravnotežu. Isteže prednji deo tela i otvara grudni koš, uklanja napetost grudnih mišića i omogućuje pročišćavanje disajnih puteva. Stoga je koristan kod bronhijalne astme i bronhitisa. Podizanjem brade i zabacivanjem glave unazad pojačava se priliv krvi u području vrata što povoljno djeluje na tiroidnu žlezdu i  umanjuje tegobe izazvane grloboljom. Istezanje prednjeg dela tela ispravlja zaobljena ramena. Takođe, ovaj položaj uklanja nemir i napetost u solarnom pleksusu i jača organe trbušne duplje. Jača sedalne mišiće i smanjuje tegobe izazvane hemoroidima.

 

 

Komentari
Loading...