Generic filters
Exact matches only

Matične ćelije izlečile devojčicu

Zahvaljujući matičnim ćelijama iz krvi pupčane vrpce devojčica se oporavila od teške moždane povrede. Njena majka sada želi da svi znaju koliko matične ćelije iz pupčane vrpce mogu biti korisne.

Sparrow-Morris

Kada je Sparou Moris (8) upala u porodični bazen, bila je u nesvesti i bez kiseonika 45 minuta što je doprinelo ozbiljnom oštećenju mozga. Ostala je u stanju vegetacije i nije mogla da priča niti da sedi.

Tonja Moris, devojčicina mama odlučila je da uzme matične ćelije iz pupčane vrpce svog petog deteta, ali nije verovala da će joj one ikada zatrebati.

Petnaest meseci nakon povrede devojčice lekari su krv iz matičnih ćelija ubrizgali u malu Sparou u okviru probnih istraživanja Djuk univerziteta.

Tonja Moris kaže da je već sutradan primetila promene na ćerki a da 3,000 američkih dolara koje je uložila u njihovo čuvanje nemaju cenu!

“Bila je uzbuđena, hodala je bolje i počela je da priča sa mnom. Nikada nisam ni pomislila da će mi zatrebati te matične ćelije, zadržala sam ih samo zašto što sam znala da imaju vrednost i odlučili smo da uložimo u taj potez.”

Doktori i studije govore da matične ćelije iz pupčane vrpce mogu imati pozitivne efekte na širok spektar medicinskih stanja – od bolesti raka, cerebralne paralize pa do gubitka sluha.

Reportažu američke Fox2 TV pogledajte u nastavku

najboljamamanasvetu.com

Komentari
Loading...