Generic filters
Exact matches only

Masnoće i alkohol nagrizaju pankreas

Upalu gušterače izazivaju kamenčići u žuči i trigliceridi. Akutni napad se prepoznaje po oštrom, nepodnošljivom bolu u predelu pupka, koji se širi prema kičmi

Samo jedan obilan i mastan obrok ili neka čašica alkohola više mogu da budu okidač za akutno zapaljenje pankreasa. Do iznenadne upale može da dođe i kada kamenčići u žučnim putevima zapuše pankreasni izvodni kanal ili ako nivo masnoća u krvi, pre svega triglicerida, pređe granicu od 2,5 ili tri milimola po litru.

198391994056094a3bdc921019513337_v4-big

Akutni napad gušterače, pankreatitis, lako se prepoznaje po oštrom, nepodnošljivom bolu u predelu pupka, koji se širi prema kičmi. Pacijent ima osećaj kao da ga steže obruč koji ne popušta, što zahteva hitno javljanje lekaru.

Profesor dr Dragan Tomića gastroenterolog-hepatolog i načelnik gastroenterologije u Urgentnom centru KCS, objašnjava mehanizam nastanka zapaljenja pankreasa:

– Pankreas je žlezda ključna za varenje hrane. Enzimi u pankreasnom soku koji se luče tokom obroka vare masnoće, proteine i skrob. Oni su neaktivni dok ne dospeju u lumen tankog creva sa odgovarajućom pH sredinom. Vrlo je opasno ukoliko bi pomenuti enzimi postali aktivni dok su još u pankreasu i žučnim putevima, što može ponekad da se desi i kada se nivo triglicerida u krvi poveća.

Većina akutnih zapaljenja gušterače, srećom, ima dobru prognozu i posle izvesnog vremena se povlači. Nažalost, čak deset odsto akutnih pankreatitisa ima od početka destruktivnu formu, kada se čitav pankreas u kratkom roku, usled samovarenja, pretvara u kašu, pa je odumiranje tkiva masovno, a zapaljenje se širi na sve organe.

– To je stanje šoka, u kojem otkazuju bubrezi, slabi plućna funkcija i takvi bolesnici teško prežive – objašnjava prof. Tomić.

U jednom broju slučajeva formiraju se nekroze, odumiranje tkiva, usled aktiviranja enzima koji počinju da deluju na sam pankreas i da ga uništavaju. Ovo može da dovede do sekundarne infekcije, jer nekrozno tkivo više nema samoodbranu. Tada mora hirurški da se uradi drenaža odumrlih zona i da se one odstrane.

Kod blažih oblika akutnog pankreatitisa prvi korak, koji počinje već po prijemu u lekarsku ordinaciju, jeste prestanak uzimanja hrane, jer je hrana prirodni stimulans za lučenje pankreasnih sokova, što kod zapaljenja može da dovede do uništenja tkiva.

– Umesto hrane, postavljaju se specijalne sonde kroz nos i usta, u tanko crevo, ispod mesta gde se izliva pankreasni sok. Tako uneta kašasta hrana neće delovati na lučenje pankreasnih sokova – dodaje dr Tomić.

– Neophodna je i nadoknada tečnosti i elektrolita, kao i suzbijanje bolova, pa je lečenje u suštini kompleksno.

[su_box title=“NISTE ZNALI?“ box_color=“#8d2323″]Akutna upala pankreasa ne mora nikad više da se ponovi, ali neophodno je da se eliminišu svi faktori koji dovode do zapaljenja: da se izbace kamenčići iz žučnih vodova, da se smanje trigliceridi i obavezno izbaci alkohol.[/su_box]

Oni koji nastave sa lošim navikama, posebno sa pijenjem velikih količina alkohola, rizikuju da dobiju hronični pankreatitis. Ova bolest je „rezervisana“ samo za one koji vole čašicu više. Hronični pankreatitis je neizlečiv, čak i ako se prestane sa unosom alkohola.

U ovoj vrsti bolesti, kaže naš sagovornik, postoji konstantno mala aktivacija enzima i samovarenja pankreasa koja dovodi do stalnih bolova, koje je teško ublažiti, a ovi pacijenti imaju često i stečeni dijabetes.

 

Srodni članci:

izvor: novosti/B92

Komentari
Loading...