Generic filters
Exact matches only

Masna jetra

Masna jetra (steatosis hepatis, steatoza) posledica je nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5% ukupne težine jetrenog tkiva. Masnu jetru uzrokuju brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti.

jetraaaa

Uzročnici nastajanja mogu biti:

  • lekovi i toksini (alkohol, kortikosteroidi, kontracepcija)
  • prehrambeni uzroci (gojaznost, šećerna bolest, izgladnjivanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti creva)
  • nasledne bolesti (cistična fibroza, galaktozemija, Wilsonova bolest)
  • virusne bolesti ( hepatitis C).

Glavni uzroci nastanka masne jetre su gojaznost, alkoholizam i šećerna bolest.
Masna jetra je dugo smatrana benignim neprogresivnim stanjem (koje ne napreduje u bolest) međutim nova saznanja pokazuju da steatoza može biti vrlo ozbiljna i dovesti do ciroze jetre.

Masna jetra većinom ne uzrokuje tegobe ili uzrokuje samo bol pod desnim rebarnim lukom zbog povećanja jetre. Najčešće se dijagnoizra ultrazvukom stomaka i laboratorijski povišenim vrednostima jetrenih testova. Često je umereno povišen ALT (3-4 puta). AST je kod ne-alkoholne masne jetre uvek niži od ALT-a. Ponekad je prisutno povišenje GGT i ALP. Ultrazvukom se pokaže uvećana, svetla jetra. Ponekad su promene upalne što predstavlja dijagnostički problem u razgraničavanju prema malignoj bolesti. U slučaju trajno povišenih transaminaza (AST, ALT) potrebno je učiniti biopsiju jetre.

Lečenje masne jetre

Kod većine bolesnika potrebno je smanjenje telesne težine i korekcija ishrane.

masna jetra

Nealkoholni steatohepatitis (NASH)

NASH je jetrena bolest koja na jetri radi promene koje odgovaraju alkoholnoj bolesti jetre, a pojavljuje se u osoba koje ne konzumiraju alkohol.

Danas se pretpostavlja da je NASH uzrok većine ranije uzročno nejasnih ciroza jetre. Koliki je to javno zdravstveni problem možemo predstaviti činjenicom da se u SAD očekuje 4 miliona ljudi sa cirozom uzrokovanih NASH-om.

Rizični faktori za NASH dele se u dve kategorije: lekovi i toksini, nasledni i stečeni poremećaji metabolizma. NASH se najčešće javlja kod žena srednje dobi, kod inzulin neovisne šećerne bolesti i povišenih masnoća u krvi.

NASH je u većine bolesnika bez tegoba i najčešće se dijagnostifikuje slučajno, tokom laboratorijskih analiza krvi u sklopu sistematskog pregleda. Bolesnici se ponekad žale na umor, malaksalost, bol pod desnim rebarnim lukom. Učestalo se nađe povećanje jetre i ređe slezene.

Lečenje NASHa

Nema specifične terapije za NASH. Pokušava se sa boljom kontrolom telesne težine i poremećaja masti i šećera uz izbegavanje potencijalno toksičnih lekova.

 

 

Komentari
Loading...