Maslinovo ulje protiv čira i obolenja desni

Kada kupujete maslinovo ulje, obavezno pogledajte da li na etiketi piše „extra vergine”, jer to garantuje da je isceđeno iz sveže ubranih maslina i nema hemijskih aditiva. Osim što je zdravo za prženje i začinjavanje salata, ima i lekovita svojstva.

18524 maslinovo uljethinkstock ls

Kašika pre doručka, oblaže želudac i sprečava pojavu čira, dok mućkanje u ustima, ujutru posle pranja zuba, štiti od parodontoze.

Bogato mononezasićenim kiselinama, reguliše stvaranje holesterola i čuva srce, dok visoke koncentracije vitamina E organizam štite od slobodnih radikala.

I to nije sve. Grčki naučnici su ustanovili da je ishrana sa malim unosom mesa i velikim količinama povrća i maslinovog ulja, pravi eliksir mladosti i dugovečnosti.

Istraživanje uticaja mediteranske kuhinje na dužinu života, na uzorku od 23.349 ispitanika trajalo je punih osam i po godina, a sudeći po rezultatima, tajna dobrog zdravlja leži u smanjenoj upotrebi mesa i mesnih proizvoda i čestoj zastupljenosti voća i povrća i to posebno mahunarki, uz minimalan unos alkohola.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

Komentari
Loading...