Maske u školama biće obavezne, a sad znamo i koje: Cene danas nešto niže nego u prvom talasu

Dok se školarci i njihovi roditelji spremaju za prvi dan škole 1. septembar i preračunavaju koliko će im maski i novca za njih biti potrebno, mnoge su zbunile na trenutak oprečne tvrdnje epidemiologa iz samog Kriznog štaba kada je reč o tome kakve maske đaci mogu da nose.

 

Naime, kako je epidemiolog i članica Kriznog štaba Darja Kisić Tepavčević na jednoj od konferencija za medije rekla, đaci mogu da nose i “obične, pamučne maske”, a pojedini mediji preneli su da je epidemiolog dr Predrag Kon, takođe član Kriznog štaba poručio da đaci mogu da nose samo one troslojne – hirurške maske. To je mnoge roditelje naljutilo, a onda je stigao i demanti samog dr Kona koji je naveo da tako nešto nije izjavio.

“Moram oštro da demantujem te napise. Nikada nisam rekao da jednoslojne maske ne mogu da se koriste. Ništa se nije promenilo od 11. avgusta kada smo jasno rekli da deca i nastavnici u školi mogu da koriste bilo koje maske – hirurške, epidemiološke, platnene maske”, rekao je Kon.

 

On je istakao da je pomenuo u jednoj TV emisiji da je bolje koristiti višeslojne platnene maske, koje imaju dva platnena sloja i između šifon, i da takva maska može da zameni hirurške maske.

“Maske više služe za onoga ko dolazi u školu a da ne zna da je zarazan i da može da zarazi druge. On, kao i svi ostali, mora da nosi maske. Ta maska koju zaraženi nosi štiti ostalu decu. Ostali takođe nose maske”, naveo je on.

U ovo vreme, nije na odmet podsetiti da su maske neophodne u svim zatvorenim prostorima, pa i u školama. Ministarstvo prosvete donelo je smernice kako će i na koji način biti organizovana nastava i boravak u obrazovnim ustanovama.

Pravilna upotreba zaštitnih maski: Evo šta ne smete da radite VIDEO

 

A koliko to sve košta?

Foto: b92
Foto: b92

Ograničene cene
U “Sl. glasniku RS”, br. 35/2020, od 18.03.2020. godine, doneta je Odluka o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, tako da ne prelaze nivo marži tih proizvoda na dan 5. mart 2020. godine. Poslednjom izmenom, od 15.5.2020. god., produžen je period u kom se primenjuju predmetna ograničenja cena i marži za propisanu robu, sa 60 dana na 90 dana.

S tim u vezi, produženo je važenje ograničenja marži za sledeću robu: maske, plastične sa tekstilnim filterom, maske papirne, rukavice, gumene, hirurške i ostale, varikina i ostali dezinfektanti, asepsol i alkohol.

 

 

 

Pandemija je, kako joj i sam naziv kaže u celom svetu dovela do masovne proizvodnje najrazličitijih maski, pa i do oscilacije cena. Bar kod nas je tako.

Nije tajna da u svakoj krizi neko nađe način da “profitira”. Ovog puta su to proizvođači i prodavci maski zbog čega imamo situaciju da u istoj ulici na jednom mestu masku možete da kupite za 85 dinara, a na drugom kraju dve hirurške maske po toj ceni. To što su ograničenja na cene zaštitnih artikala produžena do sredine avgusta evidentno nije ujednačilo njihove cene.

Podsetimo, hirurške maske su, pre svega, koštale između sedam i 15 dinara po komadu, sa pojavom epidemije, cene su išle i do 10 puta više. Epidemioloških KN 95 nigde nije bilo osim na nekim onlajn prodavnicama i koštale su oko 400 dinara, a pamučne su prodavane za oko 200, 250 dinara.

Tržišno pravilo da velika potražnja, pogotovo od kad su obavezne, diktira cenu, odnosno utiče na njen rast nije ovog puta došla do izražaja, jer je drugo pravilo – pravilo veće konkurencije nadjačalo ovo prvo i donekle oborilo cene zaštitnih maski.

Foto: B92
Foto: B92


Pamučne maske nećete naći u državnim apotekama. Pre će ih biti po velikim marketima, parfimerijama ili na uličnim tezgama i one staju između 150 i 200 dinara ko komadu.
Tako sada hirurške maske u državnim apotekama staju između 28 i 35 dinara, zavisno od toga da li ih je proizvela “Galenika” ili su kineske (ove druge). U privatnim apotekama koštaju od 35 do 85 dinara po komadu i cena se ne menja čak i ako uzmete pakovanje od više komada.

Foto: b92
Foto: B92

KN 95 maski takođe nema u državnim apotekama, a u privatnim koštaju oko 200 dinara, mada ih ima u onlajn prodaji po ceni od 95 dinara plus PDV za svaki komad. Ukoliko želite dostavu umesto da odete u predstavništvo po svoj primerak, treba da poručite maske u vrednosti više od 1000 dinara i još da platite dostavu 300 dinara.

Zato nije na odmet da obiđete više objekata kada ih kupujete. A ako uzmemo u obzir koliko nam maski mesečno treba, ni razlika u ceni nije mala.

Foto B92 Pixabay
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...