Generic filters
Exact matches only

Marjan Ivanuša predstavnik SZO-a: Neophodna treća doza, delta soj se brzo širi

Vakcine pružaju dobru zaštitu od teškog oblika bolesti ali i dalje ima dosta građana koji nisu primili ni prvu dozu, kaže Marjan Ivanuša predstavnik SZO-a

 

Prema rečima Marjana Ivanuša, predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, trenutno se prate više sojeva koronavirusa, međutim, trenutno je najrizičniji, takozvani, delta soj koji drastično utiče na imunološki sistem građana.

Kako dalje priča, „Mi“ soj trenutno ne predstavlja veliku opasnost za naše građane, za razliku od delta soja koji se brzo širi i može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kod onih koji već boluju od nekih hroničnih bolesti.

 

Kada je reč o trećoj dozi vakcina, predsednik SZO-a ističe da je pojava treće doze vakcine uslovljena brzom širenju agresivnije varijante koronavirusa, odnosno, delta soja.

„Učinkovitost, odnosno, delotvornost vakcina s vremenom pada, pa je zbog toga neophodna i treća doza vakcine, posebno kod starijih ljudi koji imaju hronična oboljenja“, kaže on za TV Prva.

On dalje napominje da je treća toza, gledano s aspekta trenutne epidemiološke situacije, mnogo jača doza vakcine, usmerena ka sprečavanju širenja delta varijante.

Treća doza namenjena je velikom broju ljudi, posebno starijoj generaciji, međutim, specifično ko bi trebalo da je primi, predstavnik SZO-a kaže da su klinička istraživanja u toku.

Za sam kraj, u gostovanju na TV Prva, on je naveo da treća doza znatno poboljšava imunološki sistem građana, pa je preporuka da se što više građana vakciniše.

Foto Printskrin/TV Prva
Komentari
Loading...