Generic filters
Exact matches only

Manoreksija – poremećaj od kojeg pati sve više dečaka

Svaki deseti slučaj poremećaja u ishrani pogađa muški pol. Najučestalija je manoreksija ili muška anoreksija od koje pati trećina tinejdžera

manoreksija.bmp
Svaki deseti slučaj poremećaja u ishrani pogađa muški pol, potvrdila je 14-godišnja studija američke Dečje bolnice Boston, koja je sprovedena na 5.527 dečaka starih od 12 do 18 godina.

Najučestalija je manoreksija ili muška anoreksija od koje pati trećina tinejdžera koji se izgladnjuju da bi izgledali bolje, piše „Dejli mejl“.

Osim što se izgladnjuju, tinejdžeri, da bi imali bolje telo, posežu i za drogom i dodacima ishrani koji povećavaju mišićnu masu.

Naime, šest odsto njih istovremeno želi da bude mršavo i ima mišiće, a dva odsto priželjkuje vitkije telo i baš tih dva odsto tinejdžera ima najvćei rizik od razvoja depresije.

Gilitizer manoreksija

Džeremi Gilicer, model, umro je u svojoj 38. godini zbog poremećaja u ishrani

„Poremećaji u ishrani nisu samo ženski problemi, već oni sve više muče i muškarce. Pripadnici jačeg pola skloniji su anoreksiji nego bulimiji, a na iskrivljenu sliku svakako utiču i „fotošopirani“ vitki modeli iz časopisa’, ističe vođa studije prof. dr Alison Fild.

Stručnjaci upozoravaju da manoreksija i bulimija pogađaju sve veći broj dečaka, a najučestalije su kod dečaka starih između 10 i 14 godina.

Izvor:Novosti

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...