Manje soli za zdravije srce

Ishrana koja je siromašna solju može smanjiti rizik obolevanja od vaskularnih bolesti za četvrtinu, navodi časopis British Medical Journal.

so

Ispitanici koji su smanjili unos soli imali su 25 manji rizik obolevanja od vaskularnih bolesti. Dodatno, smanjeni unos soli može smanjiti pojavu smrtnosti od vaskularni bolesti za 20%. Poznato je da smanjen unos soli pozitivno deluje na smanjenje krvnog pritiska, ali do sada nije bilo jasno da li deluje pozitivno na ostale bolesti vaskularnog sistema (bolesti srca i infarkt). Naučnici su u dva navrata pratili kako smanjeni unos soli deluje na krvni pritisak. Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe. Jedna je grupa smanjila unos soli za 25 do 35 % dok je kontrolna grupa nastavila sa uobičajenim unosom soli.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su smanjili unos soli imali 25 % manji rizik obolevanja od vaskularnih bolesti kroz period od 10 do 15 godina nakon što je završeno istraživanje. Takođe, pojava smrtnosti je smanjena za 20 % u grupi koja je smanjila unos soli. Autori istraživanja ističu da su ispitanici koji su smanjili unos soli tokom istraživanja nastavili sa takvom ishranom i nakon istraživanja.

Komentari
Loading...