Generic filters
Exact matches only

Mango – voće sa mnogo zdravstvenih benefita

Ukoliko se odlučite da ubacite mango u svoju redovnu ishranu, morate naravno biti upoznati sa kalorijama koje sadrži jedna voćka.

Njihov broj je 60 i to na količinu od 100g manga. Takođe, njegovih 100g sadrži 15g ugljenih hidrata. Voda koja predstavlja jedan od najznačajnijih sastava, čini 84% njegovog manga. Pored vode, ista gramaža manga ima 13,7g šećera i 1,5g vlakana.

Vitamin A je neophodan za naš zdrav imunološki sistem, jer pomaže u borbi protiv infekcija, (Izvor), a upravo u jednoj šolji manga, nalazi se 10% vaših dnevnih potreba za vitaminom A. Pored vitamin A, ovo ukusno voće takođe sadrži i folate, vitamin K, vitamin E, kao i nekoliko B vitamina, koji takođe poboljšavaju imunitet.

On sadrži i jedinstveni antioksidans koji se zove mangiferin. Neke od studija su pokazale da upravo mangiferin može da zaštiti srčane ćelije od upale. Vrlo bogat vitaminom C, unošenje manga u organizam pomaže u stvaranju kolagena i proteina, koji vašoj koži i kosi daje strukturu, a takođe pomaže i u borbi protiv bora.

Smatra se da vitamin C iz 100g manga, zadovoljava 44% dnevnog unosa, dok folati zadovoljavaju 11% dnevnog unosa. Mango je veoma bogat i sa polifenolima. To su organska jedinjena sa funkcijom antioksidansa u našem telu. Neka od organskih jedinjenja su prisutna u kori manga, dok su druga prisutna u njegovoj pulpi. Antioksidansi su jako bitni za naše zdravlje, jer štite ćelije od slobodnih radikala.

Posebno se može izdvojiti antioksidans mangiferin. On direktno utiče na slobodne radikale koji su povezani sa dijabetesom, tumorom i ostalim bolestima.

Mango je odlično voće za zdravlje i zato ga treba jesti što više. Pre svega, smatra se da je mango jako dobar i za mršavljenje, jer ima nizak kalorijski sadržaj i visok sadržaj vlakana. On takođe ima i blagotvoran uticaj na funksionisanje stomaka, što je izuzetno važno za gubitak kilograma.

Verovali ili ne, mango može pomoći i kod depresije, jer mango sadrži biljne endorfine. To su supstance koje mogu znatno poboljšati raspoloženje i zbog toga predstavljaju antidepresiv koji može ublažiti nervnu tenziju i napetost.

Mango je voće izuzetno važno za lepotu i mladost, jer sadrži vitamine A i C, a oni učestvuju u stvararanju kolagena, proteina koji obezbeđuje elastičnost kože. Minerali i vitamini koji se nalaze u mangu su takođe vrlo važni za negu i lepotu kose.

Mango može održati holesterol pod kontrolom. S obzirom da sadrži visok nivo vitamina C, kao i vlakna i pektine, odričan je u održavanju holesterola. Takođe je bogat i kalijumom koji predstavlja važnu komponentu ćelija i telesnih tečnosti i koji naravno može da kontroliše krvni pritisak kao i rad srca.

On može regulisati i dijabetes. Poznato je da nije samo plod manga taj koji je zdrav, već i listovi manga. Skuvajte od 5 do 6 listova manga u posudi, a onda ih držite potopljene tokom noći i ujutru popijte filtriranu esenciju. Na taj način ćete regulisati i nivo insulina. Ukoliko preterate u konzumiranju manga, ne brinite jer on ima nizak glikemijski indeks, koji neće povećati vaš nivo šećera u krvi.

Ukoliko se spremate za ispite, znajte da možete jesti mango za bolju koncentraciju i pamćenje. On je bogat sa glutaminskom kiselinom, koja je odlična za dobru memoriju. Takođe, iz ovog razloga mango može biti odličan i za decu koja se teško koncentrišu na učenje. Nemojte za užinu jesti nezdrave grickalice, već pojedite mango koji je odlično voće za užinu između obroka. On predstavlja vrlo ukusno dehidratisano voće.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...