Mandarine – sprečavaju gojaznost, štite od dijabetesa i ateroskleroze

Mandarine su pune vitamina C, koji je predvodnik zdravlja u jesen i zimu kada smo suočeni s prehladama i gripom, a zanimljiva je i informacija kako mandarine sadrže više ovog vitamina od pomorandži!

mand

Mandarina je mnogima omiljeno voće zbog svog ukusnog, sočnog i slatkog mesa, a prilikom laganog guljenja oslobađa prekrasan miris koji osvežava celu prostoriju!

Mandarina je član porodice agruma, te sadrži brojne hemijske materije koje pomažu u odbrani organizma od bolesti. Najznačajnije su flavonoidi i terpeni.

Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C što je pola preporučene dnevne količine. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem telu. Kolagen i elastin su belančevine koji tvore našu kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Poznato nam je da ovaj vitamin važi kao jak antioksidant koji štiti od “napada” raznih bolesti.

  • Mandarine su bogate  vitaminom A i folnom kiselinom.
  • U plodu prisutan je kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar i gvožđe.

Naučnici Univerziteta Western Ontario  otkrili su kako hranjiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.
Istraživanja kažu da one mogu značajno smanjiti rizik od razvijanja srčanog i moždanog udara, šećerne bolesti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...