Generic filters
Exact matches only

Makrobiotička ISHRANA isceljenja!

0

Makrobiotička ishrana: Osnovi makrobiotike zasnovani su na principima sadejstva dve suprotne energije koje makrobiotičari nazivaju jin i jang, pri čemu se vodi računa da ove energije budu usklađene u životu i samoj ishrani, tako da nijedna ne prevagne, a sve u cilju postizanja idealne ravnoteže istih.

Jin energija označava širenje, a jang energija skupljanje. Ove dve energije, iako suprotstavljene jedna drugoj, međusobno su uvek povezane i dopunjuju se.

Važno je postići njihovu ravnotežu u organizmu. Višak ili manjak jedne ili obe od ovih energija u organizmu izaziva određene poremećaje.

 

Ukoliko loša ishrana doprinosi pogoršanju zdravlja, očigledan lek je zamena namirnica koje najverovatnije prouzrokuju bolest onima koje doprinose dobrom zdravlju, dakle, treba primenjivati pravilnu ishranu.

Konzumiranje namirnica sa optimalnim nivoima hranljivosti i unošenje njihovih zdravih energija imaće kao rezultat zdrav digestivni sistem, krv dobrog kvaliteta i aktivni imuni sistem koji stvara najbolju sredinu za samoobnavljanje organizma.

Po makrobiotičkoj teoriji, najbolja ishrana koja podstiče isceljenje jeste ona koja sadrži malo masti, obiluje vitaminima i mineralima, čiju bazu čine složeni ugljeni hidrati i u kojoj nema previše proteina. Istovremeno je važno postići dobro ravnotežu baznosti i kiselosti namirnica, natrijuma i kalijuma.

Da biste otkrili koliko vam makrobiotika može pomoći da se izlečite, morate da je prihvatite sa poverenjem i da četiri meseca ne jedete ništa drugo sem makrobiotičkih, lekovitih namirnica.

Možda će vam biti teško da to smesta prihvatite.

Ako više volite da stvari idu sporije, počnite sa primenom makrobiotičkih principa u najširem obliku i postepeno uvodite nove namirnice.

Pored kuvanja u skladu sa godišnjim dobom, u makrobiotičkoj ishrani obraća se pažnja i na druge faktore, poput telesne konstutucije ili pola (žene su više jin, a muškarci više jang).
U zavisnosti od toga da li je osoba zdrava ili ima neko oboljenje ili smetnju, primenjuje se gurmanska makrobiotika (više ulja i začina) ili lekovita makrobiotika (strog odnos povrća, žitarica i mahunarki sa specijalnim režimom začinjavanja jela koji propisuje ovlašćeni makrobiotički savetnik).

Ako ste odlučni da sve promenite, prvi korak je da očistite sve ostave, frižidere i zamrzivače i da stare namirnice zamenite onim koje isceljuju.

Ni to ne morate da uradite odjednom.

Sami odredite tempo, pa sastavite plan za postepen prelazak na potpunu makrobiotičku ishranu.

Program ishrane

Program ishrane u makrobiotici je usmeren ka pojedincu. Nema univerzalne dijete koju mogu svi primenjivati već se svaki slučaj pojedinačno razmatra i tretira.

Dve osobe obolele od iste bolesti neće biti tretirane na identičan način već će se u obzir uzeti individualne razlike i uzroci koji su doveli do bolesti.

Zato je, bez preciznih smernica iskusnog makrobiotičara često nemoguće iskoristiti svu moć koju jedan takav program pruža.

Imajte poverenja

Najbolje je usvojiti makrobiotički način ishrane kada čovek stekne poverenje u njega i veruje da mu može pomoći – tek tada će mu stvarno i pomoći.

Početi postepeno s uvođenjem namirnica koje su najpoznatije, i birati što jednostavnije i raznovrsnije.

Nikada ne mešati više od dve-tri namirnice po obroku.

Makrobiotička ishrana isceljenja kombinuje se sa ostalim oblicima praktičnog isceljenja, lečenja zasnovanog na veri, sprirtualnoj praksi, pozitivnom razmišljanju i konvencionalnoj medicini.

Doprinosi i svakom drugom obliku brige o zdravlju.

Međutim, iako je makrobiotika u harmojij sa principima ishrane koja se zasniva na kombinovanju hrane i onom koji koristi uvažavanje glikemijskog indeksa pojedinih namirnica, može nastati zabuna ako pokušate da združite različite filozofije.

 

Šta je makrobiotika?

Sam pojam „makrobiotika“ prvi je upotrebio Hipokrat, potice iz grćkog jezika i sadrzi dve reči: „makro“ – veliki i „bios“ – život.

Makrobiotika se temelji na načelima teorije i prakse poznate filozofima, naučnicima i lekarima kroz dugu istoriju.

Makrobioticki pristup ishrani i lečenju bolesti je potpuno prirodni naćin da se telo vrati u optimalnu ravnotežu koja treba da obezbedi pravilno i zdravo funkcionisanje organizma.

Osnovna karakteristika makrobiotike je uvodjenje pravilne ishrane i zdravih životnih navika.

Koriščenje makrobiotičke prakse u zaštiti životne sredine, ishrani i naćinu življenja može u velikoj meri svakom od nas pruziti kvalitetniji, zdraviji i duži život.

Makrobiotika se ne retko preporužuje za lečenje dijabetesa, raka, srčanih tegoba i mnogih drugih ozbiljnih bolesti.

 

 

Autor/Izvor prim.dr Božidar Kovačević
Komentari
Loading...