Majčina dušica ublažava simptome bronhitisa

Zima donosi brojne tegobe, uključujući bronhitis, upalu dušnika ili bronhija. Bronhitis nije opasan za zdravlje i prolazi u razdoblju od nekoliko dana.

 

45Hronični bronhitis je najčešće posledica pušenja ili udisanja toksina koji iritiraju disajne puteve. Akutni bronhitis je posledica gripe. Naime, ako ste ikada patili od gripe, velika je verovatnoća da ste patili i od akutnog bronhitisa.

Najčešći simptomi bronhitisa su upaljeno grlo, začepljenost nosa, kratkoća daha, umor i blago povišena telesna temperatura.

Majčina dušica se u lekovite svrhe koristi već hiljadama godina. Drevni Grci su majčinu dušicu koristili kako bi ublažili različite vrste infekcija.

Majčina dušica je delotvorna za  smanjenje iritacije bronhija, ubijanju mikroba koji uzrokuju bronhitis i razređivanju sluzi, čime se olakšava njeno iskašljavanje.

Listići majčine dušice sadrže puno lekovitih prirodnih spojeva, a od njih je najčešće korišćen timol, sastojak vodica za ispiranje usta i pasti za zube.

Ekstrakt majčine dušice je često sastojak kapi protiv kašlja, sirupa i lekova za ublažavanje simptoma bronhitisa. Majčina dušica i pepermint u kombinaciji značajno ublažavaju kašalj.

Ne postoje zabeležene negativne interakcije majčine dušice i nekog leka i ne postoje kontraindikacije uzimanja majčine dušice tokom trudnoće i dojenja.

Komentari
Loading...