Majčina dušica olakšava disanje i opušta mišiće

Majčina dušica  (Thymus serpyllum)  potiče iz južne Europe. Jakog je i aromatičnog mirisa, koji je ne samo prijatan nego i koristan jer u povrtnjaku tera biljne uši, pa preporučuju da je posadite pored ruža.

maj

Majčinu dušicu najbolje je brati na početku razdoblja cvetanja jer tad sadrži najviše lekovitih sastojaka. Sušiti je treba na senovitom mestu ili u dobro provetrenoj prostoriji te je pritom nije preporučljivo dirati prstima nego prevrtati drvenim ili staklenim štapićima.

Majčina dušica voli sunčana mesta bez stalne vlage i sene te bogatu, suvu i laganu zemlju. Raste na livadama, pašnjacima, pokraj puteva, po stenama, uz kamenite padine i uz rubove šuma.

Možete je uzgajati i u teglama . Majčina dušica cveta celo leto, a bere se u maju,junu,julu,avgustu i septembru. Lekoviti listovi i mladice s cvetovima beru se na početku razdoblja cvetanja. Kod branja majčine dušice budite vrlo nežni.

Ne čupajte biljku jer ćete je time uništiti, nego makazama odsecite samo gornju polovinu lisnatih grančica u cvetu. Lekoviti sastojci nalaze se isključivo u listu i cvetu, ali oni su vrlo nepostojani te se nestručnim branjem, sušenjem i čuvanjem mogu potpuno izgubiti. Kako biste izbegli isparavanje aromatičnih supstancija, listove i cvetove treba sušiti na senovitom mestu ili u dobro provetrenoj prostoriji na temperaturi ne višoj od 40°C. Pri sušenju ih prevrćite drvenim ili staklenim štapićima, ne dirajući ih prstima. Osušenu majčinu dušicu spremite u platnene kese te ih ostavite u suvu prostoriju.

Osušena biljka sadrži oko 0,6% eteričnog ulja (Oleum Serpylli) te timol, karvakrol, tanin, gorke materije i flavone.

Kako ti lekoviti sastojci ne bi isparili, čaj nikad ne kuvajte u otvorenoj posudi. Zbog lekovitih sastojaka majčina je dušica od davnina omiljena u narodnoj medicini. Zbog njenih lekovitih svojstava majčinu dušicu zovu i “sirotinjskim antibiotikom”.

Upotrebljava se za lečenje bronhitisa, bronhijalnoga katara, upala grla i hripavca. Istraživanja su pokazala da flavonoidi majčine dušice imaju blagotvoran učinak na opuštanje mišića te da je delotvorna u lečenju probavnih smetnji kao što su usporena probava, nadutost, grčevi i povraćanje.

LEKOVITI ČAJ OD MAJČINE DUŠICE

Da bi čaj bio učinkovit, treba ga pravilno pripremiti. Uzmite supenu kašiku majčine dušice, prelijte s 200 mililitara ključale vode, poklopite i nakon pola sata procedite te zasladite medom i pijte od tri do četiri šoljice čaja dnevno.

TINKTURA ZA MASAŽU MIŠIĆA

Tinktura za masažu mišića pravi se od zeljastih delova biljke, stabljike i listova koje ste prikupili u podne po sunčanom vremenu. Stavite u bocu te prelijte 40 postotnom votkom. Držite na toplom nekoliko nedelja.

Komentari
Loading...