Majčina dušica- Lek iz prirode

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma.

Samo dve kašičice majčine dušice zadovoljava čak 20 odsto dnevnih potreba organizma za gvožđem, a odličan je izvor i mangana, minerala koji poboljšava funkcionisanje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, te pomaže formiranje hrskavice.

Potrebno joj je mnogo topline i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo topline. Bere se preko celog leta, po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 časova prepodne do popodnevnih sati, jer je u to vreme najmirisnija.

Čaj od majčine dušice ima antiseptičko delovanje, učinkovit je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se s uspehom primenjuje protiv kašlja kod dece. Pošto je vrlo ukusan i lepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspešno deluje i protiv crevnih parazita, naročito dečjih glista.

Čajna mešavina

U jednakim delovima pomešana s bokvicom, majčina dušica je dokazan lek protiv oboljenja disajnih puteva – posebno protiv prekomerne sluzi u bronhijima i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja.

Čaj od mešavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Konzumira se svež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba se piti svakih sat vremena.

Za ispiranje usta

Ako je vaše dete malo veće pa zna grgljati, ovaj rastvor će poslužiti za dezinfekciju usne šupljine, a takođe ublažava upalu grla, jača zubno meso i osvežava dah. Pored toga, pomaže u čišćenju kože.

Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tokom noći. Ujutru procediti i grgljati, ili ispirati bolna mesta tokom dana. Isti postupak mogu sprovoditi i odrasli.

Kupka

U kadu s toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dijete bude u kupki oko pola sata pre spavanja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...