Magnezijum rešenje za dobar i miran san

Poznato je da magnezijum ima smirujući uticaj na nervni sistem. Zbog toga se ovaj mineral često koristi za podsticanje dobrog sna.

Takođe se može koristiti za smirivanje iritiranih i previše podraženih nerava. To je posebno korisno kod epileptičnih napada, kolvulzija kod trudnica i “drhtavice” kod alkoholičara.

Nivo magnezijuma općenito su niske kod alkoholičara, što doprinosi ili izaziva mnoge od njihovih zdravstvenih problema. Ako je nivo magnezijuma nizak, nervi gube kontrolu nad mišićnom aktivnosti, disanjem i mentalnim procesima. Nervni umor, tikovi i trzanje, razdražljivost, preosetljivost, grčevi u mišićima, nemir, teskoba, konfuzija, dezorijentacija i nepravilan rad srca reaguju  na povećan unos magnezijuma. Česta pojava kod nedostatka magnezijuma je oštra reakcija mišića na neočekivanu buku. Na tržištu postoje “pilule za pamćenje” koje se sastoje pretežno od magnezijuma.

Kod nedostatka magnezijuma san je nemiran, napet i isprekidan čestim buđenjima. Međutim, nisu svi oblici magnezijuma jednako delotvorni. U istraživanju na preko 200 pacijenata, dr. W. Davis koristio je magnezijumov hlorid kao potencijalno sredstvo za borbu protiv nesanice. Istraživač je izvestio da se san javljao brzo i nije bio isprekidan, te da je umor nakon buđenja nestao kod 99% pacijenata. Pored toga, smanjile su se teskoba i napetost tokom dana.

Mnogi simptomi Parkinsonove bolesti mogu se prevladati visokim dozama magnezijuma, drhtavica se može preventirati, a ukočenost ublažiti. Kod preeklampsije, trudnice mogu dobiti konvulzije, mučninu, vrtoglavicu i glavobolje, u bolnicama ta se stanja tretiraju infuzijama magnezijuma. Zbog njegovog snažnog opuštajućeg učinka magnezijum nije samo dobar za san, nego je od koristi i kod lečenja glavobolja i migrena. Čak je i broj samoubistava povezan s nedostatkom magnezijuma: što je u određenom području manji sadržaj magnezijuma u tlu i vodi, veća je stopa samoubistava.

Za epilepsiju je tipičan abnormalno nizak nivo magnezijaumau krvi, spinalnoj tečnosti i mozgu, što uzrokuje preveliku podražljivost u nekim regijama mozga. Mnogo je izveštaja o slučajevima epilepsije kod kojih se ona znatno poboljšala ili potpuno povukla kod uzimanja dodatnog magnezijuma. U eksperimentu sa 30 epileptičara, 450 mg dodatnog magnezijuma dnevno uspešno je kontrolisalo njihove napade.

Kroz drugo istraživanje  utvrđeno je da što je nivo magnezijuma u krvi bio niži, epilepsija je bila teža. Magnezijum najbolje deluje u kombinaciji s vitaminom B6 i cinkom. U dovoljnim koncentracijama, magnezijum inhibira konvulzije ograničujući ili usporavajući širenje električnih podražaja iz izolovane grupe moždanih ćelija na ostatak mozga. Čak se i početno pražnjenje nervnih ćelija koje pokreće epileptički napad magnezijumom može suzbiti.

Foto Pixabay
Komentari
Loading...