Magični bosiljak: Protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresivnih raspoloženja

Ova biljka je delotvorna kod bolesti mokraćnih puteva, deluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, podstiče apetit, a mlade majke dojilje bi trebalo da piju čaj od bosiljka jer pospešuje stvaranje mleka

devojka u kuhinji 1397846495 33608
Biljka bosiljka često izgledom podseća na list peperminta, s kojim je u rodu. Njegovi listovi jakog mirisa najčešće se koriste kao dodatak raznim jelima. Međutim, bosiljak krije lekovite moći.

O bosiljku
U vezi sa bosiljkom postoji mnogo legendi i priča, evo nekoliko njih. U Indiji je bosiljak posle lotosa najsvetija biljka i veruje se da štiti dušu, pa se zato koristi pri meditacijama. Hinduisti stavljaju bosiljak na grudi umrlih kako bi ih zaštitili od zlih duhova dok su u prelazu između dva života. Egipćani su nudili bosiljak svojim bogovima i koristili su ga za balzamovanje. U Ajurvedi se koristi za disajne probleme kao što su bronhitis, kašalj i prehlade, kao i za bolju probavu. Praktičari Ajurvede smatraju da bosiljak pruža božansku zaštitu, da zaceljuje na fizičkom i na spiritualnom nivou, kao i da jača imunitet i “životnu energiju”. Bosiljak je u Italiji simbol ljubavi, pa su ga Italijanke nosile kako bi privukle udvarače.

bosiljak 1393108845 27870

Sve dobrobiti bosiljka

U narodnoj medicini koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresivnih raspoloženja, a čaj od ove biljke koristi se protiv menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehlada i upale bubne opne, a čaj od bosiljka je okrepljujući i lekoviti napitak.

Delotvoran je kod bolesti mokraćnih puteva, deluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, podstiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebalo da piju čaj od bosiljka jer pospešuje stvaranje mleka.
Listove ove biljke možete da stavljate u kupke, što će da omekša kožu.

Čaj od bosiljka priprema se tako što se listovi osušenog bosiljka preliju kipućom vodom i ostave da stoje u poklopljenoj posudi do deset minuta. Možete da ga pijete svaki dan, ali nakon svakih osam dana treba da napravite pauzu od dve nedelje. Kod upale desni i upale sluznice usta, čajem od bosiljka poželjno je da ispirate usnu duplju.

Bosiljak deluje i na emotivnom nivou, tako što će tmurne i bezvoljne ljude da opusti i da ih učini vedrima! Posadite svoj bosiljak i uživajte u njegovom mirisu i svemu dobrom što vam donosi ova magična biljka.

Srodni članci:

 

Stil/Kurir

Komentari
Loading...