Generic filters
Exact matches only

LOVOROV LIST može se upotrebiti kao lek za razne kožne i respiratorne probleme (VIDEO)

Lovorov list! Postoji puno različitih vrsta biljaka koje imaju lišće slično lovorovom, ali u ovom tekstu, govorićemo o listu biljke latinskog naziva Laurus nobilis, koji je izuzetno bogat hranljivim materijama.

 

Postoje listovi koji izgledom i aromom podsećaju na lovorov, ali definitivno nemaju njegove nutritivne karakteristike.

Upotreba lovorovog lista je zaista raznovrsna, mogu se samleti i koristiti kao začin za supu ili paprikaš, a ceo list se dodaje tokom kuvanja, da ispusti sve arome pa se zatim uklanja, ili se koristi kao ukras.

Ceo list se uglavnom ne konzumira. Osim što se lovorov list koristi u kuhinji, ekstrakt ovog lista upotrebljava se kao lek. Takođe, lovorov list je popularan element koji se koristi u aromaterapiji.

List lovora može se upotrebiti kao lek za razne kožne i respiratorne probleme.

U daljem tekstu, videćemo koja lekovita svojstva ima lovorov list i za šta je dobar.

Odličan je za zdravlje organa za varenje

Lovorov list ima velik uticaj na digestivni sistem.

On stimuliše mokrenje, kao diuretik, što smanjuje nivo toksina u telu i utiče na izbacivanje soli iz organizma, ali, može izazvati i povraćanje, u slučaju da ste pojeli nešto otrovno.

Organska jedinjenja koja se nalaze u listu lovora efektno smiruju stomak, što povoljno utiče na sindrom nadraženih creva, kao i na simptome celijaklije.

Složeniji proteini koje konzumiramo ponekad se mogu malo teže svariti, ali jedinstveni enzimi lovorovog lista pomažu našem organizmu da iz njih izvuku hranljive materije i olakšaju varenje.

Rešava probleme sa disajnim organima

Kada se iz lovorovog lista izvuče esencijalno ulje, od njega se može napraviti melem  koji će se mazati na grudi i olakšati brojne respiratorne probleme.

Isti efekat može se postići i ako napravite oblog od listova.

Namažite melem na grudi uveče, pre spavanje.

Udisanje ovog mirisa ima sličan efekat kao aromaterapija, te može razbiti začepljene disajne puteve, i uništiti bakterije u respiratornom traktu, zahvaljujući prirodnim antibakterijskim svojstvima.

Sirup od lovorovog lista je možda najbolji prirodni lek za kašalj.

Zdravija kosa

Ako želite da poboljšate zdravlje folikula kose i eliminišete perut, prokuvajte list lovora u malo vode, pa utrljajte taj „čaj“ u kožu glave nakon pranja kose šamponom.

Hemijska jedinjenja iz lovorovog lista će hidrirati suvu kožu i ukloniti perut.

Ako redovno koristite lovorov list za kosu videćete koliko će ona biti zdravija, jača i bez peruti.

Protivupalno dejstvo

Jedno od najvažnijih svojstava lovorovog lista je njegova sposobnost da smanji upalu u celom telu.

List lovora sadrži jedinstven fitonutrijent, partenolid, koji brzo smanjuje upalu i iritaciju kada se nanosi lokalno, na primer na bolne zglobove ili delove pogođene artritisom.

Ovaj efekat se može postići i redovnim konzumiranjem lovora u vidu začina.

Zdravlje srca

Kofeinska kiselina i rutin su važna organska jedinjenja koja se nalaze u lovorovom listu i značajno utiču na zdravlje srca.

Rutin jača zidove kapilara u srcu i ekstremitetima, a kofeinska kiselina eliminiše loš holesterol iz kardiovaskularnog sistema.

Prevencija raka

Jedinstvena kombinacija antioksidanata i organskih jedinjenja u listovima lovora, uključujući fitonutrijente, katečine, linalol i partenolid, štite telo od uticaja slobodnih radikala.

Slobodni radikali mogu naterati zdrave ćelije da mutiraju i postanu kancerogene, te je lovorov list dobra prevencija od raka.

Anksioznost i stres

Možda najmanje poznato lekovito svojstvo lovorovog lista je – umirujuće. Linalol se obično vezuje za timjan i bosiljak, ali je prisutan i u listovima lovora, i pomaže u smanjenju hormona stresa u telu, posebno kada se koristi u aromaterapiji.

Višak hormona stresa u organizmu može biti opasan po zdravlje, tako da konzumiranjem lovorovog lista postajete smireniji i opušteniji, čak i u trenucima koji izazivaju najveću anksioznost.

Prirodni lek za dijabetes

Lovorov list ima direktan uticaj na funkcionisanje receptora insulina i održavanje nivoa šećera u krvi.

Kod pacijenata koji su u rizičnoj grupi za dobijanje dijabetesa, ili za dijabetičare, redovno konzumiranje lista lovora može značajno smanjiti šanse od dijabetičkih komplikacija.

Napomena

Što se tiče alergija, lovorov list uglavnom ne izaziva reakcije, ali ponekad se može javiti kontaktni dermatitis i ekcem.

Ako ste alergični na neke biljke iz porodice Lauraceae, verovatno ćete reagovati i na list lovora.

 

Foto Pixabay
Komentari
Loading...