Lovorov list odličan borac u borbi protiv upornog kašlja

Lovorov list je bogat vitaminima i mineralima kaošto su: vitamini A, B i C, gvožđe, magnezijum, cink i kalijum.

Poznat je kao prirodni analgetik i upotrebljava se za ublažavanje bolova. Imunitet ojačava i prirodni je antibiotik protiv bakterijskih i virusnih infekcija. Jako povoljno utiče i na respiratorne organe. Čak podstiče redovnu menstruaciju.

Lovorov list za čišćenje pluća

Ukoliko se borite sa nekim virusom ili prosto otežano dišete ova biljka je prirodni način da pročistite vaša pluća. Blagotvoran je za čišćenje pluća naročito kod pušača ali je odličan i za lečenje bronhitisa, upale ždrela i kompletnog respiratornog sistema.

Deluje protivupalno i antiseptički pa shodno tome ublažava kašalj, glavobolje i čisti disajne puteve.

Pijte čaj od lovora 3 puta u toku dana polako. Ukoliko se radi o bronhitisu možete koristiti i obloge. Obloge se potapaju u vodu u kojoj se kuvao lovor a mogu da se stave i na vrat u slučaju napada kašlja.

Lovor za kašalj

On ima široki spektar primene ali je možda najznačajnija protiv kašlja. Bilo da se radi o običnoj prehladi, gripu ili bronhitisu ova biljka vrlo brzo i efikasno umiruje kašalj koji potom i nestaje. Možete popiti ili čaj ili sirup od lovorovog lista.

Ukoliko se odlučite za čaj potrebno je iseckati 3 osušena lista od lovora i prokuvati ih u 250 ml vode. Potom poklopiti i ostaviti 10 minuta da odstoji. Čaj zasladiti po ukusu.

Ukoliko želite da probate sirup evo načina pripreme. Potrebno je 6 listova od lovora, 2,5 dcl vode, 6 supenih kašika žutog šećera kao i 1 limun. U proključalu vodu dodati lovorove listove i poklopiti. Kuvati oko 10 minuta potom izvaditi listove. U preostalu tečnost dodati žuti šećer i isceđen limun. Ovaj sirup držati u frižideru a potrebno je 2 do 3 kašičice dnevno ga uzimati.

Lovorov list za izbacivanje šlajma

Čaj od lovorovog lista je poznati domaći lek za izbacivanje šlajma. Pije se 2 do 3 puta u toku dana. Supenu kašiku usitnjenog lovorovog lista prokuvati u 250ml vode. Poklopljeno treba da odstoji 10- 15 minuta.

Napomena

Trudnice bi trebale da izbegavaju lovorov list pošto može da izazove pobačaj.

Foto pixabay
Autor/Izvor Majkapriroda.com
Komentari
Loading...