Loše navike kojima ozbiljno oštećujete bubrege

Bubrezi kroz nefrone svakih 45 minuta profiltriraju i do pet litara vode sadržane u krvi. Baš zbog toga organizam može izbaciti i do dve litre štetnih materija u obliku urina kroz period od 24 sata. Bubreg je važan organ, ali ipak mu dosta često nanosimo štetu, nekada nesvesno a nekada svesno. Da bi sačuvali zdravlje bubrega, pa i čitavog organizma vodite računa na sledeće stvari:

bub

 

  • Izbegavajte dugoročno korišćenje tableta protiv bolova, u potpunosti izbegavajte cigarete i ostale duvanske proizvode, ne unosite preveliku količinu šećera u organizam, te smanjite unos soli u organizam.

Bubrezi regulišu krvni pritisak, ravnotežu vode i elektrolita, te eliminišu štetne materijeiz organizma. Ako imate na umu sve ove važne funkcije bubrega i činjenicu da se šteta nanesena bubrezima često ne može popraviti.

Kako tablete protiv bolova štete bubrezima?

I lekovi koji se dobiju na recept i oni bez recepta mogu uticati na smanjenje dotoka krvi u bubrege. Nesteriodni protivupalni lekovi koji se koriste za lečenje bolova i povišene temperature, glavni su uzrok tome. Između jedan i tri posto novih slučajeva hroničnog zatajenja bubrega godišnje može biti uzrokovano zloupotrebom lekova protiv bolova. Slično djelovanje mogu imati i neki lekovi protiv visokog pritiska.
Cigarete opasno ugrožavaju rad bubrega

Negativan uticaj cigareta na pluća i srce već je poznat, ali istraživanja pokazuju da su pušači skloniji da imaju belančevine u urinu, što je znak oštećenja bubrega. Bolesti koje utiču na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog pritiska, takođe pogoršava sklonost cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.

Komentari
Loading...