Loše navike koje narušavaju zdravlje srca

Kada se radi o zdravlju srca, lista opasnih navika samo raste.

Kardiolog Huan Rivera, i njegova saradnica dr. Sabrina Hernandez upozoravaju da je potrebno naučiti kako se pobrinuti za to da nam srce ostane što duže zdravo.

Niste dobro proučili keto dijetu

Keto može pomoći ako vam je cilj gubitak kilograma, ali je važno dobro proučiti kako se ta dijeta provodi pravilno i razgovarati sa stručnjakom kako biste odlučili je to prava dijeta za vas.

“Kada se keto dijeta sprovodi nepravilno, osoba može unositi previše zasićenih masnoća, što na kraju može voditi do povećani nivoa lošeg holesterola, a upravo je on jedan od odlučujućih faktora kod razvoja kardiovaskularnih bolesti”, pojasnila je dr. Huan. Ako odlučite da isprobate keto dijetu, dr. Huan savetuje da se koncentrišete na dobre masnoće kad god možete – ribe, avokada, orašaste plodove.

Ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su važan deo dijete, ali posebno ako želite paziti na zdravlje srca. “Pokazalo se kako utiče na snižavanje holesterola, i služe kao probiotik za creva koji pomaže održati zdravlje srca i celog tela. Lista namirnica s vlaknima je duga, ali zobena kaša, mahune, jabuke, citrusi i šargarepa su dobar odabir.

Jedete nesvesno

Hernandez ističe kako je nesvesno jedenje, što znači da dozvolite da vas se ometa kada jedete, može biti jako loše za zdravlje srca.

“Kada ste skoncentrirani na svaki zalogaj, osećaćete se kao da imate više kontrole. No emocije, stres ili jako težak raspored mogu provođenje ovog saveta samo otežati i lako je prevideti koliko jedete. Iako vam svesno jedenje neće pomoći sto odsto pri rešavanju svih problema, ali može vam pomoći da se ne prejedate i da ne konzumirate hranu koja je loša za vaše zdravlje.

Ne konzumirate namirnice koje su zdrave za srce

Ovo su namirnice koje su dobre za zdravlje srca, a Hernandez predlaže da ih što više uključite u ishranu. Danas su svi zauzeti, pa bi bilo pametno uzeti sa vremena tokom vikenda ili u ponedeljak kako biste napravili popis zdravih namirnica i nabavili ih za celu nedelju kako bi vam uvek bili pri ruci.

Iako je puno namirnica koje su dobre za zdravlje srca, Hernandez ističe kao najbolji odabir losos, žitarice, avokado, voće, orašaste plodove.

Unosite previše kalorija

Previše kalorija u obrocima može uveliko uticati na zdravlje srca, čak i ako su te kalorije iz dobrih namirnica. “Preteran unos kalorija znači i da se one negde pohranjuju, a to uzrokuje velike probleme u organizmu poput povišenog holesterola i triglicerida”, ističe doktor te dodaje kako se ne radi samo o masnoj i slatkoj hrani, već i brokoli, losos i kinoa mogu biti štetni ako se pretera.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..