Liposukcija- sve što je potrebno znati

Liposukcija je hirurški tretman uklanjanja viška masnoće, kojim se osigurava bolji oblik tela. Kako ljudi dobijaju i gube na težini, tako se javlja mogućnost da se na pojedinim delovima tela razvijaju naslage neželjenih masti, kojih se u većini slučajeva teško oslobađate. Liposukcija je metoda koji nudi oslobađanje od tih nagomilanih masti.

liposukcija foto printskrin yt 1470851474 966947

Ova intervencija, u principu može se obavljati kod osoba svih uzrasta, ali su najbolji rezultati kod mlađih osoba, jer njihova koža još uvek nije izgubila potrebnu elastičnost.

Kako biste bili dobar kandidat za ovu intervenciju, na prvom mestu je bitno imati realna očekivanja o tome šta ovaj postupak može učiniti za vaš izgled. U većini slučajeva, dobri kandidati za liposukciju su osobe koje imaju lokalizovane masti na sledećim područjima:

  • obraza i vrata
  • nadlaktice
  • grudi i područja oko njih
  • leđa
  • stomaka i struka
  • kukova i stražnjice
  • unutrašnje strane bedara
  • unutrašnjosti kolena i na gležnjevima

Napominjemo da liposukcija nije metoda za gubljenje prekomerne telesne težine, niti je efikasna u lečenju celulita, ali svakako ima za cilj smanjenje masnih naslaga koje se ne mogu ukloniti dijetama ili vežbanjem. Najbolji rezultati liposukcije se postižu u kombinaciji s pravilnom ishranom i vežbanjem.

Zbog individualnih faktora, poput elastičnosti i tipa kože, liposukcija daje različite rezultate. Uz to, treba znati da osobe obolele od: dijabetesa, vaskularnih i bolesti cirkulacije krvi imaju veći rizik od mogućih komplikacija nakon intervencije.

Zato je vrlo bitno da na konsultacijama budete potpuno iskreni sa svojim hirurgom, kako bi mogao proceniti koja je najbolja varijanta za vas, uzevši u obzir celokupno stanje vašeg organizma.

Ultrazvučna ili tradicionalna liposukcija?

Tokom konsultacija sa odabranim lekarom, on će vas svakako pitati o prethodnim bolestima, ali i o vašim očekivanjima. Zato je vrlo važno da budete iskreni u razgovoru, jer će na osnovu svega hirurg doneti odluku koja metoda je bolja i sigurnija za vas.

Da li je liposukcija rizična?

Iako, u teoriji postoje rizici kao i kod svake hirurške intervencije, srećom u praksi su ti rizici minimalni (svega 1%). Kako biste izbegli sve moguće potencijalne komplikacije, važno je da budete iskreni prema svom hirurgu i učinite sve neophodne analize, a koje vam on preporuči.

Neke od mogućih komplikacija su utrnulost, krvarenje i pojava modrica. Sve to se smatra pratećim efektima intervencije i vrlo brzo prestaju. Međutim, ukoliko potraju svakako se savetuje poseta lekaru, kako bi vam prepisao adekvatnu terapiju.

Kako se pripremiti za intervenciju?

Ukoliko ste pušač, većina lekara će vas zamoliti da ne pušite neko vreme pre intervencije. Jer pušenje oštećuje ćelije kože i na taj način usporava proces zarastanja nakon liposukcije.

Takođe ćete dobiti uputstva od vašeg hirurga koje lekove možete, a koje ne možete koristiti pre intervencije, ali i šta smete, odnosno ne smete jesti taj dan.

Liposukcija se može raditi u lokalnoj, a po potrebi i u totalnoj anesteziji. U svakom slučaju, dogovorit ćete se s vašim lekarom koji je najbolji izbor za vas.

U većini slučajeva, pacijent bude otpušten već nakon nekoliko sati, ali ukoliko je potrebno može ostati i prenoćit u bolnici. Dakle sve zavisi od vašem stanju nakon intervencije. Ono što je najvažnije je da pratite i pridržavate se uputstava odabranog lekara.

Ukoliko vas zanima zdrava dijetalna ishrana i liposukcija bez noža, preporučujemo vam još jedan odličan tekst.

 

 

 

Komentari
Loading...