Leukemija

Leukemija je vrsta raka belih krvnih ćelija.

leuk

Bele krvne ćelije razvijaju se od matičnih ćelija iz koštane srži. Ponekad razvoj krene naopako i komadi hromozoma se preslože. Abnormalni hromozomi ometaju normalne ćelijske deobe, tako da se pogođene ćelije množe nekontrolisano i postaju kancerogene (maligne), što rezultira leukemiju. Ćelije leukemije u završnici zauzimaju koštanu srž, zamenjuju ili suzbijanju funkcijućelija koje se razvijaju u normalne krvne ćelije. To mešanje s normalnim stanicama koštane srži može dovesti do neadekvatnog broja crvenih krvnih ćelija (uzrok anemije), belih krvnih ćelija (povećan rizik od infekcije), i trombocita (povećan rizik od krvarenja). Ćelije leukemije takođe mogu napasti druge organe, uključujući jetru, slezenu, limfne čvorove, testise i mozak

Leukemije su grupisane u četiri glavne vrste

  • Akutna limfocitna leukemija
  • Akutna meloična leukemija
  • Hronična limfocitna leukemija
  • Hronična meloična leukemija

Tipovi se definišu prema tome kako brzo napreduju i po tipu i karakteristikama belih krvnih ćelija koje postanu kancerogene. Akutna leukemija napreduje brzo i sastoji se od nezrelih ćelija. Hronične leukemije napreduje polako sastoje se od više zrelih ćelija. Limfocitna leukemije razvija se od kancerogenih promena u limfocitima ili u ćelijama koje normalno proizvode limfocite. Meloična leukemija razvija se od kancerogenih promena na ćelijama koje normalno proizvode neutrofile, bazofile, eozinofile i monocite.
Uzrok većine tipova leukemije nije poznat. Izlaganje zračenju, neke vrste hemoterapije ili određene hemikalije (kao što su benzen) povećava rizik od razvoja nekih vrsta leukemija, iako se leukemija razvija tek kod vrlo malog broja takvih ljudi. Neke nasledne bolesti, kao što su Downov sindrom i Fanconi sindrom, povećavaju rizik. Kod nekih osoba, leukemiju uzrokuju određene abnormalnosti hromozoma. Virus HTLV-1, koji je sličan virusu koji uzrokuje AIDS, čvrsto se sumnja da uzrokuje retke vrste limfocitne leukemije. Infekcija s Epstein-Barr virusom je povezana s agresivnim oblikom limfocitne leukemije koja se zove Burkittova leukemija.

le

Mnoge vrste leukemije mogu se učinkovito lečiti, a neke se mogu i izlečiti. Kad je leukemija pod kontrolom, ljudi su u remisiji. Ako se ćelije leukemije vrate, to se zove recidiv. Za neke ljude u recidivu, kvalitet života se s vremenom pogoršava, a potencijalne koristi za dalje lečenje mogu biti iznimno ograničene.

 

 

Komentari
Loading...