Leto je zaustavilo MALE BOGINJE, ali ako se broj vacinisane dece još ne poveća, to će biti SAMO PRIVREMENO

Topli dani i veći broj vakcinisane dece doveli su do jenjavanja epidemije malih boginja.

U julu je registrovano 49 obolelih, dok je u avgustu za sada bolest otkrivena kod šest osoba. Najviše pacijenata je među strarijima od 40 godina, kao i mališanima mlađim od četiri godine.

U Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objašnjavaju da je sa dolaskom leta smanjen boravak ljudi u zatvorenom prostoru, a samim tim i mogućnost proširenja virusa, što je uslovilo i manji broj obolelih. To, međutim, ne znači da se ova bolest s jesenjim danima neće vratiti u većoj meri jer se dolaskom hladnijeg vremena, uz polazak dece u školu i boravak većeg broja osoba u zatvorenom prostoru, povećava mogućnost za prenošenje virusa.

Ukoliko se jedinom efektivnom preventivnom merom, a to je vakcinacija, ne poveća stepen kolektivnog imuniteta, može doći do ponovnog povećanja broja obolelih. Da bi se to sprečilo, potrebno je da obuhvat dece vakcinisane MMR vakcinom bude veći od 95 odsto.

Vakcinacija je jedina efektivna preventivna mera

– Raspoloživi podaci o broju datih MMR vakcina ukazuju na to da je u prvih šest meseci ove godine aplikovano oko 22.000 doza više u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja značajan doprinos kontroli aktuelene epidemije, ali i povećanju kolektivnog imuniteta populacije u budućnosti. Osim toga, u julu je sprovedena nabavka dodatnih 40.000 doza ove vakcine koje će zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije biti distribuirane krajem septembra, pa se očekuje masovnija imunizacija zdravstvenih radnika – kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 10. avgustom ove godine, na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 5.715 slučajeva malih boginja, od kojih je 2.875 laboratorijski potvrđeno u Institutu “Torlak”. Do sada je zbog komplikacija uzrokovanih malim boginjama preminulo 15 osoba.

R.N.

Izvor: zena.blic.rs Foto: Shutterstock

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...