Lešnik- prirodan lek za vene i stomak

Lešnik, inače, raste svugde, a naročito po obodima šuma, livada i pašnjaka, kao i po živicama. Osim po lešniku, koji je zapravo semenka ove biljke, lešnik je prepoznatljiv i po glatkoj kori na savitljivim granama. Listovi su ovalni, krupni, u osnovi srcasta usečeni a na vrhu šiljasti.

lešn

Stručnjaci kažu da u kori lešnika ima katehinskog tanina, malo smole, eterično ulje i flavonskih heterozida (derivati ​​miricetola) od kojih potiče žućkasta boja kore. List je sličnog hemijskog sastava, ali sadrži i vitamin C, oko 120 miligrama u 100 grama svežeg lista.
I kora i list lešnika upotrebljavaju se kao zamena za američki hamamelis pošto katehinski tanin koji lešnik sadrži steže krvne sudove, to jest deluje kao vazokonstriktor.

Lekoviti preparati pripremljeni od lista i (li) kore lešnika izvana, kao obloge koriste za lečenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ove obloge se pripremaju kuvanjem usitnjenih listova i kore lešnika na tihoj vatri, a u apotekama se priprema ekstrakt, takođe za lečenje ulkusa vena. Preparati od lešnika se, takođe, koriste za čišćenje kože.

Osim toga, mast-melem od listova i kore lešnika koristi se za lečenje spoljnih šuljeva (hemoroida). U narodnoj medicini, jak, koncentrovan čaj od lešnika, vekovima se koristi kao učinkovit lek za lečenje proliva kao i za zaustavljanje velikih odliva tokom menstruacije.

Kada s jeseni sazri, lešnik obiluje belančevinama a sadrži i mnogo masnog ulja koje se uglavnom sastoji od glicerida nezasićenih masnih kiselina, najviše oleinske i linolne. Poznato je da je hranjiva vrednost lešnika velika, jer je na našem području, lešnik najmasnije seme. Ceđenjem lešnika dobija se Lešnikovo ulje koje je vrlo cenjeno i prepoznatljivog prijatnog ukusa.

RECEPTI

Da noge ne ​​bole

  •  Šaka svežih listova lešnika
  •  Litar vode

Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Posle pola sata procedite i popijte u četiri doze tokom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblog na bolnu venu i menjajte svaki drugi sat.

Izlečite hemoroida

  •  10 ml tečnog ekstrakta lista i kore lešnika
  •  25 g masti od pupova topole
  •  10 g lanolina

Ekstrakt, mast i lanolin dobro promešajte i ovim melemom mažite hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Protiv proliva

  •  Šaka svežih listova lešnika
  •  Litar vode

Listove usitnite, prelijte proključalom vodom, poklopite, sačekajte 20 minuta i procedite. Pijte pet puta po dva decilitra čaja dnevno.

Očistite kožu

  •  Šaka sveže ubranih listova lešnika
  •  Litar vode

Sitno iseckane listove prelijte proključalom vodom, poklopite i sačekajte pola sata. Proceđen čaj, potom, pijte četiri puta dnevno po dva i po decilitra.

Komentari
Loading...