Generic filters
Exact matches only

Lekovitosti ulja čajevca

U ovom tekstu predstavljamo za šta se sve može koristiti ulje čajevca:

as

1. Za dezinfekcuju usta i grla. Uništava bakterije u ustima i otklanja loš zadah

2. Protiv bakterijskih, virusnih i gljivičnih oboljenja kože i noktiju

3. Za lečenje rana, opekotina i ujeda insekata

4. Za dezinfekciju ruku (naročito korisno u periodu kada vlada grip)

5. Protiv akni i bubuljica

6. Protiv sinusnih infekcija

7. Kao sredstvo protiv parazita i drugih štetočina

8. Kao prirodni dezodorans za telo, noge, prostorije, kante za đubre i sl…

Upotreba ulja čajevca

Za ispiranje usta i sluznica ulje čajevca se obavezno rastvara u vodi. Sasvim je dovoljna 1 kap ulja rastvorena u čaši mlake vode, kojoj se može dodati i malo morske soli.

Kod infekcije sinusa korisna je inhalacija uljem čajevca. U otprilike 1 litar ključale vode stavlja se 5-6 kapi ulja i udiše para. Inhalaciju treba sprovoditi barem dva puta dnevno u trajanju od 10-tak minuta, a za to vreme glavu prekriti peškirom.

U slučaju ogrebotina i posekotina ulje čajevca je dobrodošlo kao sredstvo za dezinfekciju rane i kao zaštita od moguće infekcije. Pomešajte 1 kap ulja čajevca sa 1 kašičicom kokosovog ili maslinovog ulja i nanesite u tankom sloju na mesto rane. Posle nekoliko minuta isperite cistom vodom a tretman ponovite 2 do 3 puta dnevno.

Kod gljivičnih infekcija noktiju možete takodje koristiti ulje čajevca. Pomešajte 4-5 kapi ulja čajevca sa 1 kašičicom maslinovog ili recimo arganovog ulja. Sačuvajte tečnost u zatvorenoj staklenoj posudi i njome mažite nokte zahvaćene gljivicama 2 puta dnevno, ujutro i uveče. Da biste izbegli širenje infekcije dobro operite ruke nakon aplikacije.

Uopšteno ulje čajevca je vrlo delotvorno biljno sredstvo protiv virusa, bakterija i gljivica, a pošto je prilično bezbedno za spoljašnju upotrebu, može se koristiti za lečenje gotovo svih kožnih infekcija, kao što su na primer: ekcem, atletsko stopalo, virus herpes-simplex, akne…

Osim toga, ono vas može odbraniti od parazita kada želite da uživate u prirodi. Nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca ponešajte sa kašičicom baznoga ulja, (na primer opet maslinovog), pa time namažite odećom nezaštićene delove tela.

Srodni članci:

Komentari
Loading...