Lekovitost cveta crvene deteline

Osim što će ublažiti smetnje menopauze, cvet crvene deteline koristi se za smirivanje bronhitisa, astme te deluje i protivupalno.

detelina

Crvena detelina u sebi sadrži ugljenehidrate, izoflavonoide, flavonoide, kiseline, smole, eterična ulja, masti, vitamine i minerale. Detelina sadrži i obilje biljnih hormona, vitamina E, belančevina, selena, kalijuma, cinka i magnezijuma pa se odavna koristi za podsticanje ženske plodnosti.

Lakše kroz menopauzu uz pomoć crvene deteline

Brojna medicinska istraživanja potvrdila su njeno delovanje kao alternativu hormonsku terapiju zbog toga što poseduje obilje biljnog hormona estrogena. Istraživanje austrijskih naučnika pokazalo je kako svakodnevno uzimanje 80 mg ekstrakata crvene deteline rezultira smanjenjem anksioznosti i depresivnih epizoda kod žena starijih od 40 godina za čak 78 posto. Uticat će povoljno na smanjeni libido i suvoću materice.

Istraživanja Američkog društva za borbu protiv raka dokazali su da izoflavonoidi crvene deteline pozitivno deluju na ćelije prostate, terajući ih da stvaraju odbrambene mehanizme protiv kancerogenih ćelija.

Sirup od crvene deteline se preporučuje kod onih koji pate od astme, a čaj od biljke za čišćenje limfe i krvi.

Komentari
Loading...