Generic filters
Exact matches only

Lekovitost cikorije

Pre nekoliko decenija bela kafa od cikorije bila je vrlo popularna i mnogi su je rado pili za doručak, uz pecivo, keks ili samo hleb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ubrzo je nastupio period kada se sa većim žarom reklamirala luksuzno upakovana i moderna roba, nego što se propagirala zdrava hrana. Takav trend potisnuo je cikoriju u drugi plan, na račun kafe.

Cikorija na prvom mestu ima blagotvorno dejstvo na gastrointestinalni trakt (sistem organa za varenje), pa se tradicionalno koristi za lečenje gastritisa, kolitisa, kao i za stimulaciju apetita pošto sadrži gorke materije. Podstiče varenje, jača i čisti želudac, pročišćava jetru, slezinu i bubrege, podstiče lučenje žuči i izlučivanje mokraće, leči anemiju i žuticu.

Čaj od korena cikorije

Priprema se tako što se 1/2 kašičice suvog korena prokuva u 2dl vode, na tihoj vatri u trajanju od 5 do 8 minuta. Skloni se sa vatre i nakon 15-tak minuta procedi. Pije se 3 do 4  šolje čaja u toku dana.

Čaj od cvetova cikorije

Priprema se tako što se 1 kašičica suvih cvetova prelije sa 2dl ključale vode i nakon 2 sata procedi. Pije se dva puta po 1dl dnevno. Cikorija u ovakvom obliku deluje umirujuće na nervni sistem, ublažava nesanicu, usporava otkucaje srca, ali ovaj čaj ne smeju piti trudnice jer povećava amplitudu trudova, dakle može izazvati prevremeni porođaj.

Ko se opredeli za kafu od cikorije izabraće odličan način da eliminiše ili makar smanji unos kofeina. Paralelno s tim, dobra stara cikorija poboljšaće zdravlje jetre, pročistiti krv i želudac, a to su inače vrlo bitne stvari za organizam.

Zelena kafa
Komentari
Loading...