Lekoviti sok od omorike (bobica omorike)

Omorika ili kleka je zimzelen grm visine od 0,5 do 7 m. Ima vrlo uske, zašiljene, bodljikave listiće, odnosno iglice, pa je vrlo otporan, gusto i nepravilno razgranat.

omo

Zeleni plodovi omorike su jajastog oblika, a zreli su okrugli i tamno-crni ili ljubičasti, imaju smolast i aromatičan miris i gorko-sladak ukus.

Čitava biljka je lekovita, ali se najčešće koriste plodovi. Lekoviti su samo potpuno zreli plodovi, ljubičaste boje, dvogodišnji, dok jednogodišnji, zeleni, nisu lekoviti, te ih ne treba koristiti. Beru se od kraja leta do početka zime, a suše na vetrovitom mestu. Iglice i mlade grane beru se od aprila do početka avgusta, usitne i suše na isti način kao i plodovi.

Lekovito delovanje omorike (kleke), jednostavnog napitka je mnogostrano a uglavnom proizlazi iz eteričnog ulja koje se najvećim delom nalazi u bobicama. Na mesta do kojih ne mogu prodreti ni antibiotici, prodire omorika. Omorika pospešuje  povećava aktivnost i sposobnost reakcije organizma, a u prvom redu deluje na urinarni, respiratorni, digestivni i nervni sistem.

Čaj od omorike koristi se protiv kašlja i drugih bolesti disajnih organa. On pročišćava krv i leči katar bešike te izaziva znojenje, ukoliko ga pijemo u krevetu, dobro pokriveni. Čaj od omorikinih iglica ipak, ako se pije redovno, otklanja proletni umor!

Para od omorikinih grančica, zbog delovanja terpentinskog ulja koje sadrži, pročišćava disajne organe, leči bronhije, bronhijalni katar, upalu grla i pluća.

Lekoviti sok od omorike

Ovaj zdravi i osvežavajući napitak se pravi tako što se bobice omorike ukisele, odnosno, njihovim vrenjem se dobije napitak koji ima zdrava svojstva plodova omorike.

Sastojci za pripremu: 1,5 dl omorikinih bobica, nekoliko kriški limuna, pola jabuke i 1 litra vode

Priprema soka: Bobice od omorike se operu, stave u čistu teglu ili bocu. Doda se limun i jabuka isečena na kriške i doda se voda (ne do vrha tegle – ostavite malo prostora za vrenje).

Ovako pripremljene bobice od omorike se ostave 10-12 dana na toplom mestu (na temperaturi od oko 25 stepeni). Nakon 10-ak dana sok je gotov. Procedite ga, ohladite i po želji dodajte još limuna ili voćnog sirupa, kao na primer sirup od višanja, ako želite da sok bude sladak.

U teglu sa bobicama od omorike stavite novi limun i jabuku te naspite ponovo vodu i za 10-12 dana imat ćete novi sok. Ovaj proces možete ponavljati sve dok bobice ne padnu na dno tegle jer je to znak da se više ne mogu koristiti.

Dobar je i čaj od vrhova omorike: Iglice ili vrhovi omorike popariti kipućom vodom, pustiti da odstoji 5 do 10 minuta, zasladiti medom ili smeđim nerafiniranim šećerom.

Sirup od omorike protiv kašlja i iscrpljenosti: 1 kg mladih izdanaka omorike i 1 kg šećera

U maju uberite mlade svetlo-zelene vrhove omorike, (jele ili bora, a možete i mešati).

Vrhovi omorikinih iglica složiti u teglu i to naizmenično red iglica, red šećera. Tako napunjenu teglu pokriti gazom i odmah staviti na sunce. Ukoliko nema sunca,teglu možete staviti na vrlo slabo ugrejanu ploču šporeta. Ukoliko to ne učinite, šećer će se toliko stvrdnuti da se nikad neće otopiti. Držati na suncu sve dok se šećer ne rastopi, otprilike 40 dana. Nakon toga dobro procediti i spremiti u tamne boce. Uzimati tri puta po supenu kašiku na dan, a deca tri put dnevno po malu kašičicu.

Komentari
Loading...