Lekoviti napici za vašu bebu

Dok sisa beba dobija dovoljno tečnosti, ali kada počnete bebu dohranjivati, posebno obratite pažnju na to šta beba pije.

sok

U izobilju napitaka, često niste sigurni šta detetu da ponudite. Ipak, neke opšte preporuke postoje.

Protiv zatvora

Mališan koga često muči zatvor treba da pije bistri sok od šljive ili breskve, a kad malo poraste dozvoljen je i gusti sok.

Protiv anemije

U slučaju anemije, korisni su uglavnom svi sokovi, a posebno hrana koja je bogata gvožđem i C vitaminom, kao na primer sokovi od šargarepe, kupusa i paradajza, koje možete razblažiti s malo vode.

Za bolji apetit

Deca koja imaju slabiji apetit treba da piju kiselije sokove; recimo, dobar je sok od borovnice. U slučaju prehlade i gripa, kada mališan odbija hranu, i više mu prijaju napici, poželjno je odlučiti se za omiljene čajeve i sokove.

Ako zdravo dete sa slašću jede voće i povrće, ne morate ga nuditi sokom, dok će za bolesno dete to biti jedina korisna namirnica koju će jedva čekati da proguta. Ako ima temperaturu, boli ga glava, ili jednostavno nema apetita, nekoliko kašičica razblaženog soka upravo je ono što mu je potrebno. Ponudite mu limunadu, oranžadu ili sok od grejpfruta, a ako to odbije, pokušajte sa slatkim ili eventualno slanim napitkom.

Za aktivne bebe

Fizički aktivnoj deci neophodan je veći unos natrijuma, a najbolji izvor su sokovi od breskve, kajsije i šljive.

Komentari
Loading...