Generic filters
Exact matches only

Lekovite strane lipe

Čaj od cvetova lipe već stotinama godina slovi kao vrlo moćan lek za brojne bolesti.

lipa

Po svom lekovitom delovanju posebno se izdvaja vrsta lipe latinskog naziva Tilia cordata. Ova vrsta je široko rasprostranjena kod nas.

Lipa ima diuretičko dejstvo, pa je veoma efikasna i za snižavanje visokog krvnog pritiska, ali i protiv masnoće u krvnim sudovima, migrene, ublažava upalu grla…

Delotvorna je i pri spoljašnoj upotrebi, u lečenju ispucale i nadražene kože.

Ukoliko imate problem sa nesanicom, pre spavanja se okupajte u toploj vodi u koju ste prethodno stavili četiri šake lipovog cveta. Takođe pomažu mleko i čaj zaslađeni medom ovog lekovitog cveta.

Za čišćenje krvi potrebno je da u 250 ml vode stavite 25 g lipovog cveta i prokuvate, a zatim dodate mleko sa kašikom meda. Možete napitak piti duže vreme, po jednu do dve šoljice dnevno.

U prirodi se može naći kao pojedinačno stablo, a neretko se sadi i kao skupina stabala u svrhu ukrašavanja parkova. Doseže visinu od čak 30 metara te može doživeti starost do nekoliko stotina godina.Najcenjeniji deo stabla lipe su njeni maleni, zelenkasto žuti, mirisni cvetovi koji se širom sveta koriste za pripremu ukusnog i zdravog čaja.

Lipa, odnosno njeni cvetovi i listovi izuzetno su lekoviti zbog visoke koncentracije fitonutrijenata, flavonoida.

Cvet lipe sadrži gvožđe  , kalcijum, vitamin C, tanin, glikozide, soli mangana i eterična ulja. Lipa ima zaista široki spektar zdravstvenih vrednosti. Stoga ne čudi činjenica da se već vekovima koristi za prevenciju i lečenje brojnih zdravstvenih tegoba.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...