Generic filters
Exact matches only

Lekovite strane leblebije

Leblebija je mahunasta biljka koja je po biohemijskom sastavu vrlo slična mnogim drugim biljkama iz porodice mahunarki.

A ono što treba znati jeste da je ona izuzetno bogata gvožđem, a čak u njoj postoji duplo veća količina gvožđa, nego u mesu. Upravo iz tog razloga je nezamislivo da je ne pripremaju vegetarijanci i vegani, jer se smatra odličnom zamenom za meso.

No, bez obzira da li vodite računa o zdravoj ishrani ili ne, jedno je sigurno – leblebija i jela od nje pripremljena bi svakko trebalo da uvrstite u obavezne namirnice.

Pored gvožđa, u njoj ima i mnogo drugih hranjivih sastojaka, pa da definitivno treba da bude korišćena u ishrani. Odličan je izvor magnezijuma i kalijuma, a budući da sadrži i dosta vlakana, svakako je dobro koristiti je i ukoliko želite da redukujete telesnu težinu i uopšteno, ukoliko želite da organizam održite zdravim.

Obično se preporučuje da bude pripremana po istim receptima kao i mladi pasulj ili mladi grašak. Naravno da postoje i mnogi drugi recepti za pripremu ovog izuzetno korisnog i zdravog povrća. A primarno se preporučuje zbog visoke sadržine gvožđa, ali i mnogih drugih hranljivih sastojaka kojima obiluje.

Sem toga što se u njoj nalazi oko 20 procenata proteina, izuzetno je bogata i ugljenim hidratima i biljnim uljem, a vlakna koja se nalaze u leblebiji čine oko 3 do 5 procenata njenog sastava.
Smatra se izuzetno dobrim izvorom gvožđa, tako da postoje procene da se čak dupla količina ovog elementa nalazi u ovoj namirnici, a kada se poredi sa mesom. Zato svako u čijem organizmu se gvožđe ne nalazi na zahtevanom nivou, svakako treba da priprema neko jelo sa ovom biljkom.

Leblebijom protiv kilograma

Pitanje koje se neretko čuje jeste da li leblebija goji. Međutim, imamo dobre vesti, zato jer je odlična za mršavljenje.

Pored toga što ima dosta vlakana, ona nema baš mnogo kalorija, pa je zato dobro koristiti je i za mršavljenje.

Smatra se odličnim prirodnim sredstvom za lečenje mnogih bolesti, vlakna, vitamini i ostali elementi, koje sadrži, smatraju se idealnim za pomoć u lečenju mnogih bolesti.

Takođe, ova biljka ima pozitivan uticaj na dijabetes, tako što poboljšava nivo šećera u krvi, a snižava i krvni pritisak i pomaže očuvanje kostiju.

Leblebija u trudnoći

Kako je poznato da postoji visok nivo gvožđa u ovoj biljci, to se svakako preporučuje u trudnoći.

Zahvaljujući visokoj hranjivoj vrednosti, ova namirnica je jedna od vrlo značajnih u toku perioda trudnoće.

Kako se kuva leblebija?

Posebno treba voditi računa o tome kako se priprema, a kada su u pitanju recepti, njih definitivno ne manjka.

Najbitnije je da prethodno leblebije potopiti u vodu, te da odstoje minimum 8 sati u toj vodi, a najbolje je da prenoći.

Pečena leblebija

U ovakvoj formi se obično može naći u kesicama, koje se kupuju u različitim marketima.

Treba znati da se pečena leblebija mahom kombinuje uz ostale grickalice, tako da maksimalno upotpunjuje njihov ukus, a inače je u pitanju izuzetno zdrava grickalica.

Namaz od leblebija

Takozvani humus od leblebija se može kupiti i u bilo kom marketu, ali i pripremiti kod kuće.

Obično se namaz od leblebije kombinuje sa takozvanim tahinijem, što je pasta od susama.

Možete i samostalno kod kuće pripremiti namaz od leblebija po nekom od mnogih recepata koji su dostupni. Možete se odlučiti i za kupovinu ovog namaza, te ga koristiti u ishrani što je češće moguće.

Pljeskavice od leblebija

U zavisnosti od navika u ishrani zastupljenih u vašoj porodici će zavisiti i na koji način ćete pripremati leblebije.

Jedan od načina su i pljeskavice. Vrlo je važno da u svakom slučaju vodite računa o adekvatnoj pripremi, odnosno da svakako potopite leblebiju ranije u vodu. Minimalno mora stajati sati, a poželjno i duže.

Inače se ove pljeskavice preporučuju prvenstveno osobama, koje poštuju pravila hrono ishrane.

Salata od leblebija

Jedan od najčešćih načina konzumiranja jeste i salata od leblebija. Upravo zbog sadržaja vlakna, a zatim i zato što je bogata vitaminima, te u njoj ima gvožđa, magnezijuma i drugih elemenata, uz sve to i ne goji, ova salata se smatra idealnom za osobe koje poštuju pravila hrono ishrane.

U principu od svakoga zavisi šta će kombinovati prilikom pripreme, a najčešće to podrazumeva dodavanje željenih začina, kao i paradajza, zelene salate i drugih sastojaka.

Treba naglasiti da postoji mnogo različitih recepata, te da jednostavno možete kreirati i sopstveni.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...