Lekovite strane korijandera

Mnogi korijander posmatraju samo kao kuliranski začin, zbog njegove veoma prijatne arome.

korijander

Ipak, mnogi ne znaju da on ima razne benefite za zdravlje i da je odličan prirdoni antiseptik.

Cela biljka korijander ima lekovista svojstva. Zrno je okruglo, braon boje, dok stabiljka sa listovima korijandera je zelene boje i može da naraste od 30 do 90 cm.

Ulje od korijandera

Korijander u zrnu je najzdraviji deo ove biljke i od njega se pravi eterično lekovito ulje. Osim eteričnog ulja, korijander u velikim količinama sadrži i masno ulje, ali i veliki procenat ugljenih hidrata, proteina, kalijuma i kalcijuma, koji su veoma bitni za očuvanje zdravlja i snage kostiju.

Korijander kao lek je otkriven veoma davno, jer se zbog njegovog veoma jakog i opojnog mirisa odmah  pretpostavljalo da ima jaka lekovita dejstva. Ulje korijandera je antiseptik i antioksidant, ali i prirodni diuretik i afrodizijak.

Lekovita svojstva ove neverovatno biljke su mnogobrojna, i poželjno je imati ga u kući u bilo svežem, sušenom, ili uljanom obliku.

Korijander – lekovita svojstva

Korijander je izuzetno zdrava biljka, koja pomaže u mnogim čestim zdravstvenim problemima današnjice.

  • Korijander smanjuje nivo šećera u krvi, a najdelotovorniji je u obliku ulja od korijandera. Ukoliko želite na prirodan način da se borite sa dijabetesom, onda je korijander pravi način za to.
  • Ukoliko imate problem sa visokim pritiskom, korijander može biti od velike pomoći, jer on prirodno snižava krvni pritisak i dovodi ga u optimalni balans.
  • Odlična je preventiva protiv stvaranja krvnih ugrušaka, koji se danas često pojavljuju potpuno neočekivano.
  • Ukoliko se otrujete hranom, konzumiranje korijandera će biti odličan protivotrov koji će vašem organizmu povratiti snagu, kako bi se izborio sa lošim namirnicama koje ste uneli u njega. Ovo je jedna visoko antibakterijska biljka, koja se uspešno borila čak i protiv salmonele.
  • Kada su u pitanju urinarne infekcije, čaj od korijandera je nezaobilazan, jer odmah utiče na simptome upale mokraćnih puteva i rešava vas ovog problema. Osim toga, odličan je i tokom menstrualnih bolova. Utiče na balans hormona, i na redovnost menstruacije, a usput vas rešava i velikih problema sa jakim bolovima tokom menstruacije.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...