Generic filters
Exact matches only

Lekovite strane korijandera

Mnogi korijander posmatraju samo kao kuliranski začin, zbog njegove veoma prijatne arome.

korijander

Ipak, mnogi ne znaju da on ima razne benefite za zdravlje i da je odličan prirdoni antiseptik.

Cela biljka korijander ima lekovista svojstva. Zrno je okruglo, braon boje, dok stabiljka sa listovima korijandera je zelene boje i može da naraste od 30 do 90 cm.

Ulje od korijandera

Korijander u zrnu je najzdraviji deo ove biljke i od njega se pravi eterično lekovito ulje. Osim eteričnog ulja, korijander u velikim količinama sadrži i masno ulje, ali i veliki procenat ugljenih hidrata, proteina, kalijuma i kalcijuma, koji su veoma bitni za očuvanje zdravlja i snage kostiju.

Korijander kao lek je otkriven veoma davno, jer se zbog njegovog veoma jakog i opojnog mirisa odmah  pretpostavljalo da ima jaka lekovita dejstva. Ulje korijandera je antiseptik i antioksidant, ali i prirodni diuretik i afrodizijak.

Lekovita svojstva ove neverovatno biljke su mnogobrojna, i poželjno je imati ga u kući u bilo svežem, sušenom, ili uljanom obliku.

Korijander – lekovita svojstva

Korijander je izuzetno zdrava biljka, koja pomaže u mnogim čestim zdravstvenim problemima današnjice.

  • Korijander smanjuje nivo šećera u krvi, a najdelotovorniji je u obliku ulja od korijandera. Ukoliko želite na prirodan način da se borite sa dijabetesom, onda je korijander pravi način za to.
  • Ukoliko imate problem sa visokim pritiskom, korijander može biti od velike pomoći, jer on prirodno snižava krvni pritisak i dovodi ga u optimalni balans.
  • Odlična je preventiva protiv stvaranja krvnih ugrušaka, koji se danas često pojavljuju potpuno neočekivano.
  • Ukoliko se otrujete hranom, konzumiranje korijandera će biti odličan protivotrov koji će vašem organizmu povratiti snagu, kako bi se izborio sa lošim namirnicama koje ste uneli u njega. Ovo je jedna visoko antibakterijska biljka, koja se uspešno borila čak i protiv salmonele.
  • Kada su u pitanju urinarne infekcije, čaj od korijandera je nezaobilazan, jer odmah utiče na simptome upale mokraćnih puteva i rešava vas ovog problema. Osim toga, odličan je i tokom menstrualnih bolova. Utiče na balans hormona, i na redovnost menstruacije, a usput vas rešava i velikih problema sa jakim bolovima tokom menstruacije.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...