Lekovite strane korijandera

Korijander je začin koji se najčešće upotrebljava u indijskoj kuhinji i važi za jednog od najboljih čistača otrova iz organizma

 

Korijander (Coriandrum sativum ) može da se koristi svež, kao i njegov osušen list i seme, tokom cele godine.

Sveže lišće korijandera se može naći gotovo u svakom slanom indijskom jelu (kao kod nas peršinovo lišće).

List i seme korijandera koriste se za poboljšanje varenja, kod problema sa gastritisom i čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, kod upale bešike i mokraćnih puteva, reume i artritisa, za ublažavanje depresije, snižavanje krvnog pritiska, poboljšavanje sna.

Korijander ima i ulogu u detoksikaciji organizma od nagomilanih otrova.

Jača jetru i poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje zbog svoje osobine da pomaže izlučivanje vode i otrova iz organizma, poboljšava metabolizam. Ublažava alergije, reguliše šećer u krvi i ublažava menstrualne tegobe, deluje i kao afrodizijak.

Čaj od korijandera 1

Jednu supenu kašiku usitnjenog semena preliti sa 2,5 dl vrele vode i nakon 15 do 30 minuta procediti. Ovaj čaj pomaže kod tromosti creva,kod otoka i tumora.​

Čaj od korijandera 2

Dve supene kašike usitnjenog lišća preliti sa jednom šoljom vrele vode. Ovaj čaj se pije tokom dana. Koristi se za ublažavanje alergijskih simptoma.

Čaj od korijandera 3

Jednu malu čajnu kašičicu korijandera pomešajte sa što sitnije iseckanim crnim lukom. Zatim sve zajedno prelijte sa šoljom ključale vode. Neka odstoji najmanje deset minuta, dobro  procedite (kroz gazu), zasladite medom. Ovaj čaj se pije dva puta tokom dana. Koristi se za lakše iskašljavanje.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...