Lekovite strane konopljinog semena

Jedna od najvažnijih karakteristika koje konopljino seme ima jeste visok sadržaj minerala.

dd

Naročito je važan magnezijum, koji ima blago umirujuće dejstvo. Poznato je da se seratonin oslobađa u prisustvu Mg-a i dospeva u mozak, gde se pretvara u melatonin.

Jedna porcija semenki sadrži skoro 50 odsto preporučene dnevne doze ovog minerala. Seme konoplje kao lek za nesanicu provereno deluje, te ga slobodno uključite u svakodnevnu ishranu.

Bolest krtih kostiju – osteoporoza

Konopljina semena sadrže kalcijum, koji je neophodan za formiranje i jačanje kostiju, a pomaže kod oporavka oštećenog koštanog tkiva. Uz to, sprečava nastanak nepredvidive osteoporoze. Ona je naročito česta kod žena srednje dobi koje ulaze u menopauzu. Nisu pošteđeni ni muškarci, tako da imate i to u vidu.

Izuzetna pomoć kod anemije

Gvožđe je još jedan mineral koji se nalazi u konopljinom semenu, a važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Ukoliko patite od anemije, u ishranu obavezno uključite i seme konoplje. Malokrvne osobe bi se takođe trebale okrenuti zdravim životnim navikama. Povezano: kako nadoknaditi deficit gvožđa u organizmu?

Sprečava pad imuniteta

Konopljino seme sadrži brojne nutrijente, minerale, vitamine, kao i fenolna jedinjenja. Prisutna su i dragocena vlakna i zdrava ulja. Zahvaljujući njima semenke su veoma efikasne jer jačaju imunološki sistem. One pomažu organizmu u borbi sa raznim zdravstvenim poremećajima.

Ukoliko ste rekonvalescent, obavezno ih uključite u vaš jelovnik. Preporuka je prethodno savetovanje sa lekarom, zbog pravilnog doziranja i ostalih smernica.

Hormonski disbalans

Gama-linolna kiselina kojom seme konoplje obiluje, deluje kao hormonski regulator za štitnu žlezdu i pankreas. Ona može ublažiti mnoge simptome koji se javljaju usled hormonskog disbalansa. To su nagle promene raspoloženja, depresija i anksioznost. Takođe pomaže i u regulaciji hormona koji utiču na gojenje i osećaj gladi.

Konopljina semena su sve prisutnija u prodavnicama zdrave hrane i bio buticima. Pojedini proizvođači razvili su dobar biznis, te su u ponudi prisutni razni proizvodi. Velika je potražnja za brašnom, uljem, čajem i sokom od ove biljke. Cena za neoljušteno seme konoplje kreće se oko 450 rsd za pola kilograma. Ukoliko kupujete veće količine, tada je sve to znatno povoljnije. Oljuštene semenke su skuplje, za 500 grama trebate izdvojiti i do 1200 dinara.

Ukoliko planirate naručivati sa interneta, prethodno se dobro raspitajte o proizvodu i proizvođaću. Donedavno se prodavalo sve i svašta i mnogi ljudi su prevareni i nasamareni. Tako je to gotovo uvek kada imate HIT proizvod. Sve i svašta može se pojaviti online. Pripazite na to, čitajte deklaracije na proizvodima, uključite se u rasprave na forumima, društvenim mrežama, onda greške nema.

Za sam kraj pripremili smo vam jedan fenomenalan recept. U pitanju je mleko od konoplje u čiji sastav ulaze sledeći sastojci:

  • 1 šolja sirovog semena konoplje
  • 3 šolje vode
  • morska so
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 do 6 urmi

Priprema recepta:

U blender stavite seme konoplje, prstohvat soli i vodu pa miksajte jedan minut. Zatim dodajte vanilu i urme pa mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Konopljino mleko sipajte u flašu, zatvoriti i držati u frižideru ne duže od tri dana.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...