Generic filters
Exact matches only

Lekovite strane kantarionovog ulja

Kantarionovo ulje je proizvod cveta gospine trave i maslinovog ulja te spada u retke narodne lekove koji imaju antibakterijsko, antivirusno i delovanje protiv gljivica.

 

Neretko žene koje imaju problema s gljivicama, virusnim upalama uzrokovanim HPV-om ni ne znaju kako im može pomoći upravo kantarionovo ulje.

Koliko je njegovo delovanje jako govori i činjenica da se ono koristi za lečenje obolelih od HIV virusa.

Vaginalne infekcije se leče na način da se tampon umoči u kantarionovo ulje te umetne na nekoliko sati, a rezultati su vidljivi već nakon nekoliko dana. Jednako tako, žene koje su tek rodile, a prošle su zahvat epiziotimije, koriste kantarionovo ulje kako bi im rana što pre zacelila.

Kantarionovo ulje se može primenjivati na spoljni i unutrašnji način, a posebno je pogodan za žene i zdravlje ženskih organa. U sebi sadrži antibakterijska, antivirusna, revitalizirajuća i antigljivična svojstva. Sastav ulja uključuje flavonoide, hipericin i tanine koji su odlični za kožu, a ujedno deluju protivupalno.

Često se koristi kod opeklina, ali se čak može koristiti i kao začin za mediteranska jela s ribom.

Ulje od kantariona može pomoći kod:

  • opekotina prvog stepena
  • ženskih problema – upale jajnika, vaginalnih infekcija, gljivičnih i virusnih infekcija
  • uklanjanja hemoroida
  • smanjivanja proširenih vena
  • čireva
  • rana, ožiljaka i strija – posebno je dobar za lečenje rana nastalih kod pacijenata koji dugo leže, te kod ožiljaka i rana koje su dugotrajne (nikako se ne sme stavljati na sveže i otvorene rane)
  • uklanjanja akni i prištića
  • boli uzrokovane reumom i gihtom
  • smirivanja upale mišića i nerava

Smatra se da je kantarionovo ulje prirodni antidepresiv pa je odlično za korišćenje kod osoba koje se bore sa depresijom i anksioznošću.

Može pomoći i kod problema sa spavanjem ili nesanicom jer će umiriti um i telo. Učinkovitost kod ovih problema se počne primećivati nakon oko dve nedelje nakon korišćenja jer je samo delovanje postupno.

Poboljšaće celokupno raspoloženje te smanjiti iscrpljenost i umor. Ujedno može pomoći i kod postizanja bolje koncentracije.

Za bolju cirkulaciju je kantarionovo ulje pravi spas. Osim što će poboljšati prokrvljenost kože pomoćiće i kod zarastanja rana, epitelizaciji kože te pri nestanku ožiljaka. Podstiče rad i čišćenje kože pa je tako delotvorno protiv strija i opeklina. Osim toga, biće učinkovito i kod upale mišića i nerava.

Ulje se može koristiti i protiv herpesa radi svojih antivirusnih svojstava.

Za negu kože se može koristiti kantarionovo ulje gotovo svakog dana, a biće delotvorno protiv akni, mitesera i prištića te će koži vratiti mladolik izgled. Ovo ulje je blagotvorno za kožu pa se može koristiti za vlasište kose ali i kod osetljive kože.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...