Lekovite strane cikorije

Cikoriju ste do sada sigurno negde videli u prirodi a da je možda niste prepoznali ili jednostavno niste znali šta je cikorija.

To su oni lepi cvetovi specifične, svetlo plave boje koji rastu po livadama kao korov. Svuda je naokolo, ali za njena blagotvorna dejstva možda niste znali ili niste još uvek čuli.

Koristi se kao salata (gorkih je listova), takođe može i da se peče a dobro je da se kombinuje sa namirnicama jačeg ukusa poput sira sa plavim plesnima, orasima, lešnicima, jabukama i kruškama.
Kada je u pitanju lekovitost neophodno je naglasiti da je vodopija još od davnina proglašena biljkom sa veoma velikim isceliteljskim svojstvima. Cikorija poseduje široku upotrebu u alternativnoj medicini i sastavni je deo narodnih lekova iz raznih zemalja.

Za čoveka, cikorija ili konzumiranje u jelima doprinosi na mnogo načina – sadrži mnoštvo ovih vitamina i minerala:

 • Vitamin K
 • Vitamin B5
 • Vitamin C
 • Vitamin A
 • Folati
 • Kalcijum
 • Mangan

Inulin u cikoriji

Ljudsko telo je takvo da samo delimično vari inulin, iz tog razloga inulim dospeva u nesvarenom obliku u debelo crevo – pa je odličan izvor nutrijenata za dijabetičare. Inulin se najviše nalazi u korenu biljke.

Navedeni zdravi sastojci koji se nalaze u cikoriji na ovaj način jačaju imuni sistem kod ljudi:

 • Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Inulin kao jedan od sastavnih delova cikorije, smanjuje nivo LDL holesterola u krvi. Ovakvom regulacijom holesterola smanjuje se rizik od srčanih oboljenja, srčnog i moždanog udara te visokog krvnog pritiska .

Osim što inulin ima svojstva da pomaže kod regulacije holesterola, on je takođe izuzetno važan i za zdravu probavu.

Pomaže kod refluksa kiseline, žgaravice, zatvora i ostalih probavnih tegoba koje mogu biti zaista neprijatne.

 • Poboljšava crevnu peristaltiku i izlučivanje želudačnih sokova.

U časopisu „International Journal of Food Sciences and Nutrition“ objavljen je veoma zanimljiv podatak o uticaju cikorije na probavu. Nakon 28 dana svakodnevnog uzimanja cikorije ispitanici su potvrdili da više nemaju problema sa zatvorom i da im je probava mnogo bolja.

 • Poboljšava apsorpciju vitamina i minerala – pogotovo kalcijuma, i tako postaje deo prevencije osteoartritisa;
 • Eliminiše crevne parazit
 • Protiv proliva i konstipacije

Kao što smo već rekli ima visok sadržaj inulina koji poseduje probiotsko dejstvo, zbog kojeg se pospešuje rad creva, a takođe može biti odličan saveznik kod gubitka kilograma i dobar je za ishranu dijabetičara;

 • Poseduje veoma velika protivupalna svojstva zahvaljujući polifenolima;
 • Odlilčna je za detoksikacija jetre

CIKORIJA ZA MRŠAVLJENJE

Ima mogućnost snižavanja nivoa lošeg holesterola u krvi, koji se često javlja kao posledica veoma učestalog konzumiranja nezdrave ishrane i gojaznosti. Odlična je zamena za šećer, pošto se dodaje u hranu i zbog toga što je kremaste teksture, cikorija postaje veoma zdrava alternativa masti koja se koristi kod pripreme raznih dresinga, namaza, sladoleda i raznih drugih slatkiše.

Ukoliko cikoriju koristite kao zamenu u izbalansiranoj ishrani, dodaće i vlakna, a zahvaljujući veoma velikom probiotskom dejstvu sigurno je da ćete bolje variti unesenu hranu.

Važno je za naglasiti kako ona nije neka čudotvorna biljka u vidu prirodne tablete za mršavljenje, već je njeno celokupno pozitivno dejstvo odlično kao dodatak zdravom funkcionisanju tela, samim time i gubitku viška telesne mase.

Čaj od cikorije (lat. Cichorium intybus)

Čaj koji se koristi za mršavljenje prodaje se u brojnim prodavnicama i apotekama, međutim nije potvrđeno da ovaj napitak ima pozitivne efekte u topljenju masnih naslaga, iako je vrlo zdrav.

RECEPTI SA CIKORIJOM

Može se jesti u svežem obliku u raznim salatama, kao varivo, u raznim jelima ali i od nje možete skuvati kafu ili čaj.. Pošto se upotrebljavaju svi delovi ove biljke u pripremi. Recepti su veoma kreativni i raznovrsni – ovde su samo neki od njih.

Salate sa cikorijom

Gorki listovi cikorije mogu se upotrebljavati kao dodatak u uobičajenim salatama, ili da napraviti prave, delikatesne obrok salate sa kombinacijom vise neobičnih sastojaka.

Ovde vam donosimo nekoliko proverenih i veoma ukusnih recepata za salatu od cikorije.

Cikorija salata sa pomorandžom I đumbirom

Prvo operite i osušite listove cikorije i zelene salate. Potom dodajte sitne kockice pomorandže, pospite pinjolama ili nekim drugim seckanim orašastim plodovima. Za dressing je potrebno da pomešate sitno narendani đumbir, malo meda, dižon senf, limunov sok, malo maslinovog ulja i soli. Ova salata je veoma ukusna i prava vitaminska bomba.

Cikorija kafa

Kafa od cikorije je odlična zamena za regularnu kafu koju kupujete u radnjama. Ukus je veoma sličan, a ne sadrži kofein, što može dobro doći onim ljudima koji imaju probleme sa stresom,napetošću, anksioznošću ili nesanicom. Znači za svakog ko ima neke psihološke smetnje,a ne želi da se odrekne svoje jutarnje šoljice kafe, kafa od cikorije je pravi pogodak.

Za pravljenje ove kafe koristi se koren: najbolje je da se vadi u jesen, a pre toga ga dobro operite, očistite i osušite.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...