Generic filters
Exact matches only

Lekovite strane bosiljka

Italijani ne mogu da zamisle svoju kuhinju bez bosiljka.

Stavljaju ga na picu „margarita“, stavljaju ga u čuveni pesto đenoveze, dok njihove komšije Austrijanci bosiljak koriste na malo neobičan način i stavljaju ga u sladoled.

Ova poslastica je veganska i posna, a za njenu proizvodnju se koriste sveži listovi bosiljka.

Da vam bosiljak uvek bude zelen

Oni koji gaje bosiljak da bi ga koristili kao začin, treba da imaju u vidu da kada biljka krene da cveta, listovi počinju da se suše.

Da bi što duže imali sveže listove, potrebno je čim počne da se stvara cvet da se otkine i biljka će onda stalno biti zelena i sveža.

Trenutno je i sezona ostavljanja zimnice, posebno soka od paradajza, a kombinacija bosiljka i paradajza je idealna ne samo što poboljšava ukus, već i zato što bosiljak deluje kao konzervans.

U kuhinji može da se koristi i seme bosiljka i potpuno može da zameni čija seme koje je poslednjih godina postalo jako popularno. Seme jeste nešto sitnije, ali kada se prelije vodom stvara želatinoznu strukturu kao čija seme.

Bosiljak je i odličan repelent, odnosno rasteruje insekte, ali i u slučaju da vas ujede neki komarac ili mrav, dovoljno je da mesto ujeda protrljate listom bosiljka i prestaće svrab i crvenilo.

Bosiljak je jako dobar i za probleme sa mokraćnim putevima, a koristi se i protiv upale bubrega i preporučuje se svima koji imaju problema sa bakterijama u mokraći.

Kada se radi o problemima sa varenjem, bosiljak je izuzetno dobra kombinacija sa nanom i sa matičnjakom koji deluje i na glavobolje i na želudac. Kombinacija ove tri biljke se posebno preporučuje onim ljudima koji imaju običaj da kažu: ‘Iznervirao sam se da me želudac zaboleo’. Upravo za taj bol u želucu je prava stvar bosiljak, matičnjak i nana.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...