Lekovite strane borovnica

Ovo hladno vreme je idealno vreme da posegnete za čajem od borovnice (vaccinium myrtillus).

Ovaj ukusni napitak prvenstveno pomaže osobama s očnim tegobama i onima koji pate od bolesti bešike. Ovo je i dobro poznati čaj za srčane bolesti.

Čaj od borovnica može se pripremati od listova, cvetova ili bobica, a moguće ga je pripremati i kod kuće uz proces sušenja na vazduhu ili u rerni. Kupljeni čaj od borovnice može imati i druge primese pa se svakako preporučuje da pripremite domaći čaj.

Lekovitost borovnice

Specifična tamno plava, gotovo ljubičasta boja borovnica jedan je od razloga njene lekovitosti. Ova tamna boja koju možemo pronaći i kod aronije, brusnica, malina ili grožđa, ukazuje da borovnice sadrže mnogo antocijanina, prirodnog pigmenta biljaka. Taj spoj ima blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi, a uz druge lekovite delove sastava zaista čine odličan čaj za zdravlje. Antocijan prvenstveno pomaže kod bolesti srca i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara.

Čaj od borovnice bogat je i drugim antioksidansima koji pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala te u izbacivanju toksina iz organizma. Nakupljanje nepovoljnih molekula toksina može izazvati razne bolesti metabolizma, ali i ubrzati starenje. Borovnice u tome mogu pomoći. Oksidativno oštećenje DNK je uobičajen proces koji se događa sa starenjem, a znači da se dnevno oštećuje oko desetak hiljada ćelija u telu. To oštećenje izazivaju slobodni radikali koje antioksidansi iz čaja od borovnica mogu neutralizovati i tako zaustaviti njihovo nepovoljno delovanje.

Među drugim sastojcima su:

 • vlakna
 • vitamin C
 • vitamin K
 • mangan
 • antioksidansi / flavonoidi

Vlakna u čaju od borovnica pomažu u snižavanju holesterola, a sadrže i mnogo vode, oko 85% zbog čega su dobre za probavu. Takođe pomažu kod snižavanja nivoa oštećenog LDL holesterola što znači da su vrlo dobre za zdravlje srca i krvnih sudova. Veruje se kako 50 grama borovnica dnevno u periodu od osam nedelja može smanjiti oksidaciju LDL holesterola za 27% kod gojaznih osoba.

Čaj od borovnice ima i sposobnost snižavanja krvnog pritiska. Visoki krvni pritisak često se povezuje s bolestima srca i drugim kardiovaskularnim poteškoćama i bitno je držati ga u dobroj ravnoteži. Ovo voće ima i dobre rezultate u smanjivanju rizika od nastanka srčanog udara upravo zbog antocijanina.

Ovaj ukusni čaj od borovnice ima pozitivan učinak na još neke stanja u organizmu:

 • poboljšava koncentraciju
 • usporava proces starenja mozga i nervnih ćelija
 • poboljšava rad mozga
 • ima antidijabetsko delovanje
 • pomaže kod urinarnih infekcija
 • smanjuje umor mišića

Priprema čaja od borovnica

Čaj od borovnica priprema se od lišća, cvetova ili plodova. Za čaj se mogu koristiti razne sorte borovnice, a najpopularnije u našim krajevima su Duke, Elliot, Darrow i Bluecrop. Plod borovnice lako je prepoznati, a najviše ćete ih u slobodnom rastu pronaći u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Raste u obliku grma, a plod je okrugao, ljubičasto-crne boje te slatko-kiselog ukusa.

Sušene borovnice – plod i listovi, mogu se koristiti za izradu čaja, dok plodovi mogu biti dobar sastojak za kompote i kolače. Sušenje borovnica u rerni traje oko tri sata na 40°C nakon čega ih treba dodatno sušiti na 60°C, a postupak je potrebno ponoviti svaki dan kroz nedelju dana. Sušenje borovnica na vazduhu treba biti u hladu, ne na suncu i to barem tri dana.

Čaj od listova borovnice

Listovi se inače beru nešto pre sazrevanja i suše se na vazduhu, a ponekad se među njima mogu naći i grančice koje su takođe lekovite.

Za pripremu čaja od listova borovnice će vam biti dovoljne tri kašike sušenih listova koje trebate preliti s oko 3 dcl vruće vode. Listove ostavite da se natope barem 20 minuta. Može se piti tokom celog dana i u njega se može dodati med. Ne preporučuje se šećer.

Čaj od plodova borovnice

Ako želite intenzivniji ukus čaja možete ga pripremiti od svežih plodova ili sušenih plodova borovnice. Od 100 grama bobica možete dobiti oko pola litre čaja od borovnice. Možete dodati druge čajeve kako bi malo pojačali ukuse. 100 grama borovnica prelijte s 500 ml vode i dodajte jednu ili dve kesice zelenog ili indijskog čaja. Ostavite da odstoji par minuta, izvadite kesice, a bobice istisnite u tečnosti. Ostavite da stoji par minuta pre konzumiranja.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...