Generic filters
Exact matches only

Lekovite strane bagremovog meda

Med, uključujući bagremov med kao najcenjeniji od svih vrsta meda, sadrži jedinjenja koja se nazivaju flavonoidi i fenoli koji deluju kao antioksidansi.

Antioksidansi štite ćelije od štete od dejstva slobodnih radikala. Bagremov med ima oko 46 miligrama antioksidanasa po kilogramu. Pored toga sadrži mnoštvo vitamina i minerala.

Bagremov med ima nizak glikemijski indeks, što znači da može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi. Bagremov med se koristi u tradicionalnoj ruskoj medicini za lečenje nekoliko oboljenja, uključujući:

  • respiratorne infekcije
  • nesanicu
  • bolesti bubrega
  • glavobolju

Bagremov med kao lek se koristi u sledećim slučajevima:

1. Za negu kože

Bagremov med sadrži obilje minerala, uključujući: gvožđe, cink, kalijum, kalcijum i bakar, kao i vitamin C i druge antioksidanse. Zahvaljujući ovom sastavu, ovaj med može smanjiti pojavu bora, smiruje upalu i smanjuje pojavu ožiljaka, fleka i opekotina kada se nanosi spolja na kožu.

2. Za snižavanje nivoa šećera u krvi

Bagremov med može pomoći da smanjite nivo šećera u krvi. Suprotno tome, hipoglikemija je opasno stanje, a unos bagremovog meda može isporučiti koncentrisan ”rafal” ugljenih hidrata u vaš organizam, čime se postiže ravnoteža nivoa šećera u krvi.

3. Za sprečavanje hroničnih bolesti

Antioksidansi koji se nalaze u svim vrstama meda su posebno dobri u ”detektovanju” slobodnih radikala u telu i smanjenju njihovih negativnih uticaja. Ovo može smanjiti ćelijsku mutaciju i smanjiti rizik od hroničnih bolesti, kao što su: kancer, artritis i bolesti srca.

4. Za jačanje imuniteta

Bagremov med prirodno poseduje vodonik peroksid, a to je snažna antibakterijska komponenta. Može pomoći u sprečavanju infekcija u celom telu i tako sprečava pritisak na imuni sistem.

5. Za mršavljenje

Mnogi ljudi koriste bagremov med da im pomogne u gubitku težine; posebno kada se pomeša sa vodom ili mlekom. Bagremov med pomaže da se osećate puni, što će smanjiti nepotrebno grickanje, odnosno unošenje kalorija. Ovaj med takođe može da stimuliše metabolizam, što dodatno pomaže u mršavljenju.

6. Za bolji san

Jedna kašika bagremovog meda pre spavanja omogućava bolji san, tako da se može upotrebljavati i kao blago prirodno sredstvo protiv nesanice. Još je bolji efekat ukoliko se rastvori u šolji mleka.

7. Za lečenje disajnih organa

Bagremov med se preporučuje kao dodatna terapija u slučaju prehlade i gripa, kada su napadnuti disajni organi.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...