Generic filters
Exact matches only

Lekovite strane bagremovog meda

Bagremov med je žuto zelenkaste boje , a njegova boja može biti i potpuno providna.

Pravi se od cvetova akacije, za koje je dokazano da imaju lekovita svojstva. Sadrži šećere glukozu, saharozu i fruktozu.

Bagremov med se karakteriše visokim sadržajem moćnih biljnih jedinjenja, kao što su flavonoid, koji deluje kao antioksidant. Mnogi njegovi antioksidanti koje sadrži, mogu biti veoma korisni i imati veliki, pozitivan uticaj na zdravlje.

Bagremov med za decu

Njega koriste sve generacije, ali, pre svega, bagremov med se najviše preporučuje deci koja imaju astmu ili neke od respiratornih smetnji. Bagremov med sadrži supstance kao što su fenol i flavonoid, a njihova glavna uloga jeste da zaštite telo od slobodnih radikala, koji su poznati po tome što napadaju naš organizam. Smatra se i da uz pomoć bagremovog meda, čak i rane mogu brže da zarastu.

Neka od istraživanja su pokazala da bagremov med ima snažno antibakterijsko delovanje i da izuzetno može zaštiti kožu od bakterija, čime se sprečava nastanak akni i drugih problema.

Karakteriše se niskim glikemijskim indeksom, pa se smatra da je zbog toga veoma dobar za dijabetes. Ukoliko želite da smanjite stres, koji je danas itekako prisutan u našim životima, a samim tim i tenziju, obavezno konzumirajte bagremov med. Pojedite bar jednu kašičicu dnevno, a najbolje bi bilo, kada ustanete, pre doručka. Na taj način on će rešiti i vaše problem sa snom, ukoliko ih imate.

Protiv alergije

Ukoliko patite od nekih alergija, nemojte dozvoliti da vas to spreči od uzimanja bagremovog meda, je on sadrži nizak nivo polena i ne tretira se pesticidima i insekticidima. Njegova uloga je ujedno i zaštita organizma od virusa, infekcija i bakterija, a vrlo je koristan i ukoliko imate probleme sa stomakom, dijareju ili ako patite od stomačnih grčeva. Zapamtite da će bagremov med biti od velike pomoći ukoliko imate dosadan i uporan kašalj.

Jačanje imuniteta

Danas mnogi od nas imaju problema sa imunitetom, koji uzrokuje i neke druge bolesti. Bagremov med predstavlja prirodni način za podizanje imuniteta. Njegova lekovita svojstva su veoma korisna za naš organizam, jer on deluje veoma lekovito.

Bagrem se može koristiti za kožne bolesti, za rešavanje problema sa aknama, a od njega se mogu praviti i razne maske, koje daju vašoj koži sjaj i čistoću. On se koristi i za tegobe pri varenju, za grčeve, za smanjenje temperature, ili za lečenje virusnih infekcija. Iako bagrem predstavlja odličan prirodni lek, ono što je vrlo važno zapamtiti, jeste da se samo određni delovi bagrema mogu koristiti u lekovite svrhe.

Stara kora, sirove semenke i zreo list, se ne smeju nikako koristiti jer one sadrže puno fazina, robitina, robinina i robina. U suprotnom može doći do velikog broja neželjenih efekata, kao što su slabost, depresija, bledilo, slab puls, hladnoća nogu i ruku i dr.

Čaj od bagrema

Ono što je vrlo preporučljivo, jeste i čaj od bagrema, a on se pravi od osušenih cvetova. Ovaj čaj može biti idealan za bolove zuba, za reumatske bolove ili bolove u stomaku. Ono u čemu čaj o bagrema takođe može pomoći, jesu gorušica, gastritis, čir na dvanaestopalačnom crevu i na želudcu, a takođe je delotvoran i kod kašlja ili prehlade.

Ukoliko biste voleli da samostalno napravite čaj od bagrema, to možete uraditi na vrlo jednostavan, brz i lak način. Osušite cvetove bagrema i jednu kašičicu tih cvetova prelijte sa dva decilitra ključale vode. Nakon toga, poklopite posudu i ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon pola sata procediti. Preporučljivo je da pijete od jedne do tri šoljice ovog čaja dnevno.

Recept za sok od bagrema

Pored meda i čaja, od bagrema možete napraviti i vrlo zdrav, lekovit i osvežavajuć sok. Sok od bagrema je pun vitamina C, akacina, smole i eteričnih ulja. Smatra se da cvetovi bagrema treba da se beru dok su još u procesu otvaranja.

Nakon branja, napunite staklene tegle sa cvetovima bagrema. Sledeći korak je prokuvavanje vode. Posle toga, ostavite vodu da se ohladi, a onda sa istom tom vodom, napunite tegle sa cvetovima bagrema.

Potrebno je da u svaku teglu dodate sok od limuna, da poklopite i ostavite da odstoji 24h. Kada se ovaj postupak završi, nakon 24h, procedite sok i možete dodati malo meda, kako biste malo zasladili sok.

Od jedne tegle dobićete pola litra soka, a s obzirom da se on pije kada se razblaži sa vodom, u tom slučaju dobićete litar ovog soka. Najbolje bi bilo da sok od bagrema čuvate u frižideru, gde on može stajati nekoliko nedelja. Vrlo je ukusan i zdrav, tako da se nećete pokajati ukoliko se odlučite da ga napravite.

Slatko od bagrema

Od bagrema možete napraviti i slatko. Za ovu pripremu biće vam potrebno 60 grama bagremovog cveta.

Prvo što treba da uradite jeste da stavite latice bagrema u ključalu vodu i da kuvate nekih desetak minuta. Durgi korak, jeste dodavanje jednog kilograma šećera. Sve to treba kuvati, dok se ne zgusne ista smesa. Nakon što se smesa zgusnula, dodajte limun koji je isečen na kolutove. Slatko je potrebno pokriti krpom i ostaviti da prenoći. Sutradan sipajte slatko u tegle.

Namaz od bagremovog meda za imunitet

Kao što smo već pominjali, bagremov med je odličan za podizanje imuniteta. Konkretno, možete napraviti namaz od bagremovog meda za imunitet. Biće vam potrebno 50 g čokolade, 125 g maslaca i naravno 125 g bagremovog meda. Pravljenje ovog namaza je vrlo jednostavno. Umutite maslac u jednoj posudi i dodajte mu bagremov med. Njemu možete pridodati 50 g istopljene čokolade. Ne zaboravite, da ovaj namaz ima ograničen rok trajanja i da ne može dugo stajati u frižideru.

Med od bagrema za astmu

Za pravljenje meda od bagrema, koji će vam itekako koristiti ukoliko imate astmu, biće vam potrebno 100g kafe, 100g šipka, 1kg domaćeg meda od bagrema i 20g matične mleči. Prvenstveno je potrebno osušiti i izmrviti šipak, a nakon toga mu dodajte kafu. Promešajte sve zajedno sa kilogramom bagremovog meda.

Na samom kraju, dodajte 20g matičnog mleča. Mutite mikserom sve dok ne dobijete jednu glatku smesu. Smesu sipajte u tegle i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Jako je bitno da ga uzimate svaki dan, ali pre upotrebe prvo dobro promešajte. Med od bagrema možete naravno jesti i ukoliko nemate nikakvih zdravstvenih problema, zbog njegovih zdravih svojstava.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...