Lekovite strane aronije

Bobice aronije bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidantinim flavonoidima kao što su karoten, lutein i zeaksantin.

Poboljšava cirkulaciju i jača krvne sudove

Bobice aronije smanjuju rizik od srčanih bolesti. Takođe sprečavaju i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Aronija održava normalan krvni pritisak, a sok ili čaj od aronije preporučuje se ljudima koji imaju problema s krvnim pritiskom. Takođe pozitivno utiče i na lečenje anemije.

Štiti oči

Velika količina karotena koju bobice aronije sadrže sprečavaju oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte.

Nega kože

Antioksidansi u aroniji spriječiće pojavu bora, pjega, mrlja i ožiljaka, te pomoći vašoj koži da zadrži vitalnost i mladolikost.

Dijeta

Aronija pomaže pri regulisanju telesne težine. Ona sprečava stvaranje viška masnoće oko stomaka, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju. Poznato je da ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćkica ove vrste.

Prehlade

Redovno konzumiranje aronije pozitivno utiče i na imuni sistem i može da spreči pojavu virusa i bakterija u organizmu. Tradicionalno su je koristili Indijanci za lečenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju i antivirusna svojstva kao i visok sadržaj vitamina C.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...