Generic filters
Exact matches only

Lekovite strane aloja vere

Lekovita svojstva aloe vere poznata su od davnina.

 

Uspešno pomaže kod lečenja opekotina, posekotina, uboda, posledica zračenja, kao i za negu lica i tela i drugih dermatoloških problema.

Aloe vera se koristi za lečenje najbezazlenijih alergija i kožnih infekcija, pa sve do najozbiljnijih bolseti kao što su astma, dijabetes, bronhitis, rak i tome slično. Takodje, pomaže kod visokog holesterola u krvi, anemije, nesanice i depresije.

Nezamenljiv je sastojak mnogih krema za lice i losiona za negu tela, odlična je i u lečenju akni i kao zaštita protiv sunca, a zbog svojih karakteristika često se nalazi i u sastavu dezodoransa.

Ne treba da izostavimo i da je ova biljka ujedno i veoma hranljiva. U kombinaciji sa raznim voćem dobićete okrepljujući napitak bogat vitaminima i mineralima.

Aloja vera se danas najviše koristi kao gel. Gel se dobija iz unutrašnjosti lista ove biljke, a ustanovljeno je da sadrži čak 250 lekovitih sastojaka. Osim što deluju blagotvorno na našu kožu, u svom sastavu sadrži i sastojke koji pomažu u čišćenju organizma i uskladjuje sve naše imunološke mehanizme. Takodje, pomaže kod upalnih procesa, protiv virusa, bakterija, gljivica i za jačanje imuniteta.

Spoljašnji listovi aloje vere su najdeblji i sami tim puni su gela. Kako bi sami izdvojili gel za upotrebu potrebno je da makazam ili nožem, pri dnu biljke isečete list. Zatim, operite list dobro i isecite tanko ivice lista i nožem presecite na pola. Gel iz lista izvadite čistom kašičicom.

Aloju veru možete sami da gajite u svom domu, a u nastavku otkrijte i kako.

Pored svojih moćnih lekovitih svojstava, aloe veru možete da uzgajate kao sobnu biljku u saksiji. Čuva se na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora, jer je veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svetlosti koju biljka dobija. Aloin je najvažniji sastojak ove biljke. Starijim biljkama više prija sunce, dok mladjim više odgovara senka. Nakon zime, biljku treba izneti iz zatvorene prostorije, ali je ne treba direktno izložiti suncu da listovi ne bi požuteli.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...