Lekovite biljke leče MASNU JETRU- RECEPTI

Lekovite biljke: Jetra je najveći organ u našoj trbušnoj šupljini, smeštena je sa desne strane stomaka, odmah ispod dijafragme.

Kod odraslih osoba teži od 1,2 do 1,6 kilograma. Mekana je i crvenkasto-smeđe boje. Ona je riznica vitamina, minerala, korisnih šećera i masnoća koje su našem organizmu neophodne za normalno funkcionisanje.

U jetri se štetne masnoće iz ishrane pretvaraju u materije koje su nam potrebne ili se filtriraju za izbacivanje iz organizma. Međutim, ukoliko je količina masti u tom organu veća od pet odsto njegove ukupne mase, tada se radi o poremećaju poznatom kao masna jetra. U tom slučaju dolazi do zapaljenskog procesa i moguće je uvećanje ovog organa.

Najčešći simptomi 

Masnoće se u jetri gomilaju tiho – u najvećem broju slučajeva bez ikakvih tegoba. Upravo zbog toga se ovo oboljenje dosta teško dijagnostikuje, neretko izostaju rane manifestacije bolesti.

Ako se simptomi masne jetre ipak jave, mogu obuhvatiti hroničan umor, bol u gornjem delu stomaka s desne strane i gubitak apetita, a samim tim i telesne težine. Ponekad se javljaju i problemi sa koncentracijom i pažnjom.

Masna jetra se najpreciznije potvrđuje ultrazvukom, CT pregledom ili biopsijom , a lečenje se zasniva na promeni načina ishrane i životnih navika. To podrazumeva regulisanje telesne težine i umereno bavljenje fizičkom aktivnošću. Preporučuju se svakodnevne šetnje, lagani džoging, vežbe, vožnja biciklom i dr..

Istraživanja su pokazala da je 15-20 minuta šetnje dnevno dovoljno da se količina masti u jetri smanji, a svaka fizička aktivnost može pomoći i u topljenju suvišnih kilograma.

Ako je posredi alkoholna masna jetra, poboljšanje se najčešće javlja šest do osam nedelja nakon prestanka konzumiranja napitaka koji ga sadrže.

Uzroci masne jetre

Dugotrajno konzumiranje alkohola najčešći je, ali ne i jedini okidač za gomilanje masti u jetri. Na to mogu uticati genetske predispozicije, ali i gojaznost.

Ovaj organ je krhkiji kod dijabetičara, ali i onih koji se suočavaju sa metaboličkim sindromom, u čijoj je osnovi smanjena osetljivost ćelija na insulin. Masna jetra kod šećeraša može predstavljati itekako ozbiljan zdravstveni problem.

Takođe, lečenje kortikosteroidima i citostaticima može dovesti do nakupljanja masti i toksina u jetri, a veliku ulogu igra i nepravilna ishrana koja obiluje transmastima. Trebalo bi izbegavati prerađene namirnice koje sadrže rafinisano brašno i šećer, a umesto rafinisanih ulja treba koristiti hladnoceđena.

Ishrana koja se ne preporučuje

Dijeta za masnu jetru je obavezan deo lečenja i ona podrazumava veoma specifičan jelovnik. Oporavak jetre nije lagan, niti se ovaj organ može regenerisati preko noći. Morate biti uporni i dosledni u terapiji, kako bi došlo do poboljšanja i na kraju i do izlečenja.

Najpre saznajte koje namirnice trebate izbaciti iz vašeg dnevnog menija kada je zamašćena jetra posredi.

To su na prvom mestu životinjske masnoće: svinjska mast, kožica od pileta, kobasice, slanina, pavlake, sirevi, salame, viršle, šunka, mleko i dr. Ishrana za masnu jetru najstrože zabranjuje prženje hrane uz korišćenje rafinisanih ulja, kao i pohovanje iste…

Izbegavajte kekse, torte, kolače, čokoladu, čipseve, krekere, takođe nemojte jesti peciva i hleb od belog brašna, testenine, pirinač i dr. Zaobiđite margarin, majonez i puter u širokom luku, čak iako ste zdravi, a naročito onda ako vam je dijagnostikovana masna jetra.

Budite oprezni sa unosom gaziranih napitaka, jer sadrže koncentrovane šećere, te ih je najbolje u potpunosti odbaciti. Kafu smanjite na minimum, cigarete i alkohol zaboravite što pre.

Prirodni lekovi

U našoj narodnoj medicini pominju se brojne recepture za čajeve i pripravke od lekovitog bilja. Masna jetra nije nepoznanica u ovim krajevima, stoga su i prirodni lekovi dosta zastupljeni.

Gujina trava i čičak

Gujina trava smatra se najboljom saveznicom jetre, jer sadrži silimarin, koji podstiče regeneraciju oštećenih ćelija tog organa, pritom štiteći one zdrave. Koristi se u lečenju kako alkoholičarske, tako i masne jetre izazvane drugim faktorima.

Dostupna je obliku suplemenata, a od njenog semena može se napraviti čaj z i to tako što se:

Pola kašičice semena prelije sa 2 dl hladne vode. Zagreva se do ključanja, a nakon što odstoji pola sata, procedi se i popije pre ručka.

Silimarina ima i u semenu i korenu čička, te je čaj od te biljke takođe moćan saveznik u borbi protiv masne jetre.

Pravi se tako što se 1 kašika korena prelije s 250 ml ključale vode. Pije se 2-3 puta dnevno, ali ne duže od dve nedelje.

Zeleni čaj ispijajte svakodnevno

Masna jetra se može lečiti i pomoću zelenog čaja. On deluje kao antioksidans i ublažava upalne procese, sprečavajući nakupljanje masti u centralnoj laboratoriji organizma. Pritom je štiti od oštećenja, a pomaže i u borbi sa suvišnim kilogramima, koji su ponekad okidač za nastanak steatoze jetre.

Maslačak

Koren maslačka podstiče detoksikaciju jetre, ali i regeneraciju oštećenih ćelija, pa se takode preporučuje kada je reč o ovom zdravstvenom problemu.

Čaj se priprema tako što se samelje sušeni koren biljke, pa se dve kašičice praha preliju šoljom ključale vode. Pije se tri puta dnevno.

Najbolji čajevi

Kako ovo oboljenje jetre najčešće pogađa pedesetogodišnjake, za njih smo pripremili još 4 izvanredne čajne mešavine..

Recept br.1

Uzeti po punu kašiku sitno iseckanog cveta i lista podubice, lista nane i koprive i rizoma pirevine. Sipati sve u 7 deci proključale vode, a nakon što odstoji 2 sata procediti i piti po šolju tri puta dnevno pre jela tokom 10 dana.

Recept br.2

Uzeti po 1 kašiku sitno iseckanog pelinovog lista, korena maslačka, lista koprive i nadzemnog dela troskota. Izručiti u 7 dl ključale vode, procediti posle 2 sata i piti po 2 decilitra pre doručka, ručka i večere tokom pet dana.

Recept br.3

Uzmite po supenu kašiku sitno iseckanog korena čička, korena celera, lista breze i lista nane. Sipati u 7 dl ključale vode, procediti posle 2 sata i piti po 2 decilitra tri puta dnevno pre glavnih jela, tokom pet dana.

Recept br.4

Uzeti po 1 kašiku sitno naseckanog cveta i lista kičice, korena vodopije, lista gorke deteline i lista i cveta kantariona. Sipati u 7 deci provrele vode, procediti pošto odstoji 2 sata i piti 10 dana, tri puta dnevno pre obroka po jednu šolju.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...