Lekovita svojstva ulja origana

Dokaza o lekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana delovalo na Candidu Albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa. Pseudomonas je vrsta bakterije koju je posebno teško lečiti jer su neki sojevi imuni na antibiotike.

orig

Origano je samonikla mediteranska biljka koja se smatra jednom od najlekovitijih biljaka na svetu. Posebno je cenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva lekovita svojstva.

Postoji više od 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare. Međutim, najlekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90 procenata aktivnog lekovitog sastvaka karvakrola.Stari Grci ulje origana koristili su za lečenje rana, zmijskih ujeda i za lečenje disajnih puteva.U Srednjem veku popularno je bilo u Europi gde se koristilo za lečenje infekcija.

Jači od najjačeg antibiotika !!!

Rast bakterija otpornih na antibiotike zabrinjava medicinske stručnjake. Mnoge bakterije već pokazuju otpornost i na vankomicin, posebno crevne bakterije poput enterokoka.

Vankomicin se smatra najjačim postojećim antibiotikom, koji se koristi samo u krajnjem slučaju. Jedna doza vankomicina košta 16 dolara, a doza najčistijeg ulja origana – jedan dolar. Za razliku od vankomicina, bakterije ne mogu razviti imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana.

Snažan protiv bakterija

Najvrednija lekovita materija u ulju origana je karvakrol – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Britanski naučnici u istraživanjima  potvrdili su da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija.

Delotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog creva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno delovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušaka i ospica.

Agresivno protiv gljivica

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu te atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primenjivati lokalno. U slučaju gljivica na vlasištu koje uzrokuju perut preporučuje se dodati par kapi ulja prilikom šamponiranja.

Potencijalno delovanje protiv raka

Ulje origana moglo bi postati deo terapije za lečenje raka. Naučnici su testirali delovanje karvakrola na ćelije raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano „apoptoza” – samouništenje ćelija raka. Apoptoza je jedan od načina na koji se telo rešava nefunkcionalnih ili malignih ćelija, poput onih koje se nalaze u tumorima.

Uspešno protiv alergija

Ulje origana sadrži ruzmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E. Ruzmarinska kiselina najčešće se koristi u lečenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa. Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Čuvar vida i sluha

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja ćelija. Antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprečavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, nervne poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz delovanje slobodnih radikala.

Prva pomoć kod ugriza

Ulje origana ima moć neutralizovanja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih. To ga čini neprocenjivom prvom pomoći u takvim situacijama. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Pomoć kod sportskih ozleda

Ulje origana dobar je saveznik fizički aktivnih osoba, jer olakšava grčeve i bol u mišićima, pospešuje zaceljivanje ozleda, uganuća, upala tetiva i slično. Njegova protivupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lekom za artritis.

Način primene origana

Preporučena doza ulja origana je jedna do četiri kapi tri puta dnevno (ukupno maksimalno 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi). Ima jak ukus pa ga obavezno razredite u baznom ulju, soku ili čaju.

Za spoljnu primenu i inhalaciju ulje je takođe potrebno razblažiti. Nemojte nanositi ulje na intimna područjima! Ulje od divljeg origana mogu uzimati deca uzrasta od šest i više godina.

Ulje origana mora biti proizvedeno od divljeg origana, sa što većim postotkom karvakrola (više od 70 procenata). Vrste s niskim udelom karvakrola nemaju potrebnu delotvornost.

Ulja sa sintetičkim karvakrolom mogu biti otrovna! Kupujte samo prirodno ulje origana, od proverenog proizvođača.

Komentari
Loading...