Lekovita svojstva slačice

Slačica potiče iz Indije, a u današnje vreme rasprostranjena je širom planete.

slacica u polju

Postoji bela, crna i braon slačica, a sve pripadaju porodici kupusa (Brassica).

Seme slačice nema miris, ali kada se žvaće u početku ima gorko-kiseli ukus koji kasnije postaje sve intenzivniji i prelazi u izuzetno ljut miris i ukus koji peče i žari sluzokožu usta. I brašno slačice, kada se pokvasi, otpušta vrlo ljut miris koji iritira oči i izaziva suzenje.

Od semena slačice destilacijom dobija se etarsko ulje slačice, koje ima snažno antibakterijsko i antiparazitsko dejstvo, ali može biti veoma opasno i toksično ukoliko se nestručno upotrebljava. Izaziva crvenilo, plikove i rane po koži i sluzokoži, posledice neadekvatnog korišćenja se teško saniraju i mogu biti i fatalne.

4 g etarskog ulja slačice može da ubije zeca za nepuna 2 sata, jer aktivni sastojak ovog ulja ima veoma mali molekul koji brzo i lako prodire u sve organe. Zato se ono drži dobro obezbeđeno u apotekama, a izdaje se samo na lekarski recept.

Seme bele slačice izuzetno je bogato vitaminima i mineralima. Najviše ima fosfora, kalijuma, kalcijuma, selena, magnezijuma, mangana, vitamina A, tiamina i niacina. Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina i glikozid sinalbina koji izaziva žarenje u ustima.

Slačica stimuliše lučenje pljuvačke i do 8 puta, što doprinosi povećanju apetita. Takođe, ima laksativan uticaj i pomaže dobar rad sistema za varenje.

Poznata je i kao odličan saveznik u borbi protiv gripa, prehlade, bronhitisa, sinuzitisa, upale pluća, promrzlina, reumatizma i bolova u mišićima. Slačica uspešno smanjuje glavobolju, snižava krvni pritisak i pomaže kod simptoma menopauze. Pri oralnom uzimanju slačice trebalo bi biti izuzetno obazriv jer u većim količinama izaziva iritaciju želuca i creva.

U ovim slučajevima može se koristiti u obliku čaja, obloge ili kupke. Obloge su veoma delotvorne kod menstrualnih bolova i upale jajnika, jer prodiru duboko u tkivo. Veoma lako se pripremaju: u 1l mlake vode stavi se 2 šake brašna slačice i sačeka se da počne da ispušta ljutu paru koja štipa nos i oči. U tu smesu natopi se čaršav, iscedi i stavi na obolelo mesto. Ostavi se da deluje svega 3-5 minuta, a koža se zatim dobro ispere da ne bi nastale opekotine.

Recept za pripremu čaja od slačice takođe je jednostavan: u čašu ključale vode sipati kašičicu mlevene slačice i ostaviti da odstoji oko 5 minuta. Ovaj napitak podstiče cirkulaciju i time pomaže kod groznice, prehlade, promrzlina, bronhitisa.

Mlevena slačica (brašno) ili ulje od slačice pomaže i kod brojnih problema sa kožom, podstičući zarastanje rana i posekotina. Isto tako, osobi u nesvesti može se dati da pomiriše mlevenu slačicu i tako joj pomoći da povrati svest.

Kao što smo već na samom početku teksta i rekli, od slačice se pravi izuzetno ukusan i svima vrlo dobro poznat namaz – senf. Pa kako je se slačica može pohvaliti svojim lekovitim svojstvima, tako ni senf ne zaostaje mnogo u tome.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...