Lekovita svojstva lana

Lekovita svojstva lana u najvećem obimu se ogledaju kroz omega-3 masne kiseline i vlakna.

ll

Zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina laneno seme povoljno utiče na kardiovaskularni sistem organizma. Deluje na smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi koji je poznat kao neprijatelj srca i krvnih sudova.

Među njima u lanu se nalazi i alfa-linolenska kiselina koja pomaže obolelima od astme i Parkinsonove bolesti. Naročito se preporučuje osobama koje su već doživele infarkt srca jer ova biljka bitno umanjuje rizik od drugog srčanog udara.

Lan takođe sadrzi i biljne estrogene pa je korisna namirnica u ishrani žena u menopauzi jer ublažava simptome koji se u tom periodu mogu pojaviti (depresija, navale vrućine, noćno znojenje…). Naučni ogledi doveli su do zaključka da čak može pružiti zaštitu od nekih veoma rasprostranjenih vrsta raka kao što su: rak dojke, rak jajnika, rak debelog creva i rak prostate.

Pošto je bogato topivim i netopivim vlaknima veoma je korisno ako se laneno seme dodaje mekinjama u svojstvu lečenja zatvora.

Bice interesantan podatak da je jednim istraživanjem utvrđeno da osobe koje konzumiraju lan u izobilju, imaju daleko manje šanse oboleti od atipične depresije u odnosu na osobe koje nikada ne jedu lan. Isto tako, pokazalo se da osobe koje pate od kliničke depresije, uz 3 kašike lana dnevno, lakše postižu poboljšanje zdravstvenog stanja.

Da bi se u potpunosti iskoristile sve blagodeti lana najbolje je ako se laneno seme samelje.

Srodni članci:

Komentari
Loading...