Lekovita svojstva cikorije

Cikorija je višegodišnja biljka, koja raste u prirodi širom Evrope, Severne Amerike, a pažljivo se uzgajala i u drevnom Egiptu – što govori o prepoznatljivosti njenog značaja.

U Francuskoj je cikorija bila najpopularniji substitut 1800-ih godina, za vreme nestašice kafe.

Njen ukus je veoma sličan klasičnoj kafi, a potiče od prženog korena cikorije. Postoje dokazi o tome da napitak od cikorije pomaže smirivanje upalnih procesa, poboljšava zdravlje creva i snižava šećer u krvi.

Osim toga, cikorija je odličan izvor probiotičkih vlakana – inulina koji je prepoznat kao sastojak koji pospešuje gubitak kilograma, a bogata je manganom i vitaminom B6.

Kada se ne preporulučuje konzumiranje cikorije?

Kao i kod svake biljke – postoje stanja i oboljenja kod kojih njihova primena nije preporučljiva i ovo se odnosi na ljude alergične na divlje biljke, koje spadaju u porodicu korova (poput ambrozije).

Takođe, ne preporučuje se ljudima koji su imali kamen u žuči, trudnicama i dijabetičarima – zbog toga što snižava nivo šećera u krvi.

Ukoliko ne spadate u neku od pomenutih rizičnih grupa, preporučuje vam se da isprobate i uvedete kafu od cikorije u svoj život.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...