Lekovi za pritisak udvostručuju rizik od nastanka raka dojke

Ako ste žena i koristite kalcijumove blokatore kanala kao što su amlodipin ili nikardipin kako biste održavali nivo krvnog pritiska, riskirate razvoj raka dojke. Prema novom istraživanju nedavno objavljenom u časopisu JAMA interne medicine otkriveno je da su žene koje koriste takve lekove 250% ugroženije rizikom od dobijanja nekih od najčešćih vrsta raka dojke u odnosu na ostale žene.

lekovi

Doktor Christopher Li i njegove kolege s Fred Hutchinson istraživačkog centra za rak u Seattleu su ovo saznali nakon što su ocenili nekoliko grupa žena od kojih su neke bolovale od raka dojke i koje su dugi niz godina koristile kalcijumove blokatore. U odnosu na žene koje nisu koristile takve lekove pokazalo se da su žene koje su ih koristile znatno ugroženije i da postoji veća verovatnost obolevanja od duktalnog ili loboralnog raka dojke.

„Proveravali smo ove lekove jer osobe koje ih koriste za regulaciju njihovog krvnog pritiska ih obično koriste ostatak svog života“, rekao je doktor Li. „Postojali su određeni dokazi koji su ukazivali na to da neki od ovih antihipertenziva mogu biti povezani s rizikom od dobijanja raka dojke.“

Opservacijsko istraživanje je uključivalo skoro 3000 žena od kojih je njima 905 bio dijagnostifikovan duktalni rak dojke u periodu između 2000. i 2008. godine. 1055 je dijagnostifikovan loboralni rak dojke dok je njih 891 služilo kao kontrolna grupa jer je bila reč o ženama koje nisu obolele. Među svim ženama, oko 40% iz svake grupe je uzimalo ili uzima kalcijumove blokatore kanala kako bi kontrolisale visok krvni pritisak.

Nakon analize stope korišćenja lekova među svim grupama i nakon upoređivanja tih podataka sa stopama raka dojke, istraživački je tim otkrio da su žene koje koriste kalcijumove blokatore kanala tokom deset godina i duže za više od dvostruko ugroženije rizikom obolevanja od raka dojke. Ovo se prevodi u izračun od 2,4 do 2,6 puta povišen rizik od razvoja karcinoma dojke kod žena koje koriste takve lekove što je značajno povišen rizik. I dok ovi podaci bitno ne služe kao neoboriv dokaz da kalcijumovi blokatori uzrokuju rak dojke, ovo šokantno otkriće ukazuje da milijarde izdatih recepata zaslužuju veću pažnju iz sigurnosnog polazišta.

„Određivanje veze između kalcijumovih blokatora kanala s najčešćim vrstama karcinoma kod žena je važno kliničko i javno zdravstveno pitanje, posebno uz sve veću dostupnost alternativnih opcija koje upravljaju hipertenzijom“, rekao je doktor Li.

Blokatori kanala uključuju amlodipin (Norvasc, Diltiazem (Cardizem VA, Tiazac), Isradipin (DynaCirc CR), Nikardipin (Cardene SR), Nifedipin (Procardia, Adalat CC), Nizoldipin (Sular) i Verapamil (Calan, Verelan).

Iako tačan mehanizam putem kojeg kalcijumovi blokatori dovode do veće stope raka još uvek nije u potpunosti jasan, istraživači veruju da bi to moglo biti povezano s načinom na koji lekovi utiču na prirodnu sposobnost tela da izaziva smrt ćelija raka. Prema izveštajima, istraživači koji su upoznati s procesom kažu da ovi blokatori mogu povećati intrastanične vrednosti kalcijuma što zauzvrat sprečava apoptozu ćelija karcinoma. Ostali lekovi za pritisak, kao što su diuretici, beta blokatori i antagonisti angiotenzina II u istraživanju nisu bili povezani s povećanim rizikom raka dojke.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...