Lekovi od kanabisa u legalnoj prodaji

U Srbiji će ubuduće legalno moći da se koriste tri leka na bazi kanabisa.

k

Pacijenti će ih dobijati besplatno, na recept, o trošku RFZO, saznaje “Blic”.
Upotreba marihuane u medicinske svrhe sada je i zvanično legalizovana u Srbiji. Lekovi koji će moći da se koriste u Srbiji sadrže prirodni, ali i sintetski tetrahidrokanabinol, poznatiji kao THC.

“Dronabinol” će se koristiti za lečenje gubitka težine kod HIV i AIDS pacijenata.

Davaće se i kod povraćanja prouzrokovanih hemoterapijom. “Nabilon”, sintetska supstanca slična THC, biće primenjivan za lečenje mučnine i povraćanja kod pacijenata na hemoterapiji.

“Sativex” je u obliku spreja, sadrži prirodni THC i davaće se obolelima od multiple skleroze za ublažavanje spazma, tek kada spazam ne bude adekvatno kontrolisan konvencionalnom terapijom.

“Blic” je imao uvid u zaključak Komisije za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, u kome stoji da međunarodno registrovani lekovi, koji sadrže prirodni ili hemijski THC, imaju svoje mesto u terapiji simptoma teških oboljenja, pre svega multiple skleroze.

Međunarodno publikovane kliničke studije su pokazale da ovaj preparat ni u kom slučaju ne leči multiplu sklerozu, ali ublažava simptome i poboljšava kvalitet života obolelih. Preparati na bazi kanabisa imaju slično dejstvo i na pojedine simptome kod onkoloških pacijenata na hemoterapiji.

Podnet je i zahtev za registraciju navedenih lekova Agenciji za lekove i medicinska sredstva, ali se oni u apotekama očekuju tek sredinom godine. Komisija je Ministarstvu zdravlja dostavila spisak registrovanih lekova na bazi kanabisa u svetu.

– Lekari raznih specijalnosti učestvovaće u određivanju indikacija za primenu ovih lekova i dostaviće ih Ministarstvu zdravlja. Biće formiran i spisak lekara koji će biti ovlašćeni za propisivanje tih lekova. Oni će na neki način dobiti sertifikat da mogu da ih propisuju – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Nema legalizacije ulja od kanabisa

Komisija je donela zaključak da ulje od kanabisa ne treba legalizovati. Jedan od argumenata bio je da nisu definisani standardi za sastav i proizvodnju tog ulja.

Izvor: Biraj zdravlje

Za one koji veruju da ih može izlečiti ulje kanabisa evo recept!
Komentari
Loading...